4

Internetters krijgen boete voor foute comments

Belgiƫ deelt boetes uit aan reageerders op internet ... 'de vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen'

In België zijn vijf boetes uitgedeeld aan internetters die beledigend commentaar op een nieuwsbericht hadden achtergelaten in de comments.

In oktober bracht de Waalse nieuwssite Lameuse.be een nieuwsbericht over een achtervolging in het Waalse stadje Verviers. Tijdens die achtervolging botste één politieauto tegen een boom en een andere kwam tot stilstand tegen een bestelwagen. Gevolg: drie gewonde agenten en van de dader geen spoor meer te vinden.
Op het nieuwsbericht op de site kwamen zo’n driehonderd reacties binnen en een aantal daarvan was niet mals:

‘wat een mongolen’

‘ik hoop dat die flik goed met zijn hoofd tegen het stuur is gesmakt’

‘Een goede flik is een dode flik’

Een ambtenaar uit België vond dat de reacties niet door de beugel konden en zette het Gemeentelijke Administratieve Sancties systeem in om ze te kunnen beboeten. Met dit systeem, GAS, kunnen ambtenaren burgers beboeten voor overtredingen als hondenpoep of zwerfvuil op straat of burenoverlast. In de gemeente Verviers valt het beledigen van ambtenaren ook onder het GAS, omdat, zo vertelt een ambtenaar in de krant ‘een sociaal netwerk ook een openbare ruimte is’.
Volgens de Belgische mensenrechtenorganisatie Liga voor de Mensenrechten, gaat de boete te ver en gaat de ambtenaar voorbij aan de vrijheid van meningsuiting, maar daar denkt de gemeente Verviers anders over:

De vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen. Zich vrolijk maken over de dood van een politieagent, dat gaat te ver.

In Nederland is ook een keer een boete gegeven aan een reageerder. Een man die via Twitter de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb beledigde, moest daarvoor 350 euro betalen.

Lees het verhaal in de Volkskrant van woensdag.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)