Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Interpol gaat internationale visfraude onderzoeken

  •  
26-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fishfraud_300.jpg
Net als bij het 'paardenvlees-debacle' worden velen vissoorten onder de verkeerde naam verkocht
De internationale opsporingsdienst Interpol start een grootschalig onderzoek naar visfraude. De vanuit Frankrijk opererende organisatie wil onderzoeken hoe illegale visvangst kan worden tegengegaan. Naar schatting wordt er jaarlijks 18 miljard euro verdiend met de illegale vangst.
RTEmagicC_Fishfraud_694.jpg
Ook gaat Interpol onderzoeken hoeveel ‘illegale’ vis onder een ander label verkocht wordt. Uit een onderzoek van actiegroep Oceana bleek onlangs dat een derde van de vis onder een andere naam wordt verkocht. Dat blijkt uit een proef onder 1.200 vismonsters afkomstig uit 700 verschillende winkels in Amerika.
De opsporingsdienst wil de uitwisseling van informatie bevorderen om illegale vangst bloot te kunnen leggen. Doordat het schort aan volledige en goede inspectie komt veel illegale vangst niet aan het licht of de vangst wordt overboord gegooid voordat een trawler aanlegt in een haven. De vis wordt ook steeds vaker gevangen in de wateren van ontwikkelingslanden.
Interpol zegt in een verklaring:
De visstand neemt wereldwijd snel af en waardevolle soorten staan op het punt van uitsterven. In het laatste decennium is een toename te constateren van het aantal grensoverschrijdende en georganiseerde misdaadnetwerken dat zich bezighoudt met criminaliteit in de visserij.
De praktijken worden steeds grimmiger meent Interpol. Volgens David Higgins van Interpol speelt illegale financiering steeds vaker een rol, zoals het bewust verkeerd labelen van vis.
In december vorig jaar werd nog een Nederlandse trawler aangehouden in de Franse haven van Cherbourg. De Maartje Theodora van Parlevliet & Van der Plas zou 2.000 ton illegale vis aan boord hebben gehad. De Franse autoriteiten spraken van de grootste visfraude ooit. Het schip zou een te fijn visnet hebben gebruik voor de vangst van makreel. Trawlers moeten in hun logboek registreren welke netten bij welke vangst worden gebruikt. In de rechtbank meende rederij Doggersbank dat het om een administratiefout ging. Ze kwamen er uiteindelijk vanaf met een boete van ruim 70.000 euro.
De Morgen: Interpol onderzoekt wereldwijde fraude in visserij
cc-foto: Xtrarant

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.