1

Interpol zet stropers en illegale houtkapper op prioriteitenlijst

Waarde illegale operaties ligt tussen de 70 en 213 miljard dollar ... Eén van de negen op de lijst is een Nederlander ... Prins William lanceert Angry Birds-game tegen illegale stroperij

Criminelen die illegaal bossen kappen, zich bezighouden met de stroperij van neushoorns en ivoorhandel zijn voor het eerst op de ‘meest gezocht-lijst’ van Interpol gezet. De internationale politie heeft negen foto’s van ‘milieu voortvluchtigen’ online gezet.


De verdachten plegen volgens Interpol misdaden waarin honderden miljoenen dollars omgaan. Door hun gezichten en namen prijs te geven hoopt de organisatie schot te krijgen in de zaken die tegen hun lopen. Stefano Carvelli, hoofd van Interpol’s voortvluchtigen afdeling, meent dat de aanklachten tegen deze negen personen nog maar het topje van de ijsberg vormen. Geschat wordt dat ze samen jaarlijks zo’n 70 tot 213 miljard dollar omzetten in het criminele circuit.
Ook een Nederlander staat op de lijst. Nicolaas Antonius Cornelis Maria Duindam wordt gezocht in verband met illegale houtkap in Indonesië. (Helemaal links onder op de foto)

Carvelli tegen de Guardian:

Als we het over illegale houtkap hebben, lopen er meerdere zaken. Ook hebben we verschillende serieuze zaken over biodiversiteit. Het probleem is erg groot, dat voel ik. Dit zijn misdrijven van vele verschillende maatstaven.

In sommige gevallen zijn er indicaties dat een aantal van de handlangers gelinkt is aan terroristische groeperingen. Zo wist de 29-jarige Ahmed Kamran 100 levende giraffen, vogels en impala’s met een militair vliegtuig van Tanzania naar Qatar te transporteren. Dan moet je wel over bepaalde middelen beschikken waar terroristische organisaties toegang toe hebben. Toch wil Interpol nog geen directe link leggen met terroristische organisaties.

Operatie Infra-Terra zoals die heet, is vorige maand door Interpol gelanceerd. Er wordt gefocust op de criminele exploratie van ’s wereld flora en fauna en overweldige afvaldumping. Milieudelicten werden tot voor kort in veel landen nog niet eens als criminele activiteiten gemerkt. “Pas nu zijn ze er zich van bewust dat het om serieuze zaken gaat”, aldus Andreas Andreou van Interpol. “Het gaat om organisaties die drugs, wapens en mensen smokkelen. Als een stroper een geweer nodig heeft bijvoorbeeld is er vaak een link met de illegale wapenhandel.”

De afgelopen jaren is de illegale jacht op de neushoorn flink toegenomen. In 2007 schatte men dat het om een aantal van 50 ging. Inmiddels gaat het over duizenden per jaar. Zo’n 94 procent van deze stroperij vindt plaats in Zimbabwe en Zuid-Afrika. Ook op olifanten wordt nog altijd veel gejaagd. De populatie in Afrika is tussen 2002 en 2011 gedaald met 63 procent.

De Britse prins William heeft vandaag een Angry Birds-game gelanceerd tegen illegale stroperij. In zijn actiefilmpje zegt hij dat het gaat om criminele én terroristische organisaties.

Er is bewijs dat stroperij gefinanceerd wordt door bendes en terroristische organisaties, het ontheemd oude gemeenschappen en ontneemt hen hun erfgoed en middelen van bestaan.

In zijn Angry Birds-game moeten ‘Pangolins’ de wereld redden. Deze zeldzame diersoort staat bekend om zijn flexibele geschubte huid en sterke klauwen die in staat zijn beton te breken.

The Guardian: Interpol launches most-wanted list of environmental fugitives

Geef een reactie

Laatste reactie