0

‘Interview Halsema bevat ondertoon van islamofobie’

Weinigen binnen GroenLinks hebben commentaar op islamkritiek van Femke Halsema

“Natuurlijk is de islam een probleem”, zei fractieleider Femke Halsema van GroenLinks gisteren in een interview met Dagblad De Pers. Rechtse media als De Telegraaf doken er prompt bovenop. Maar hoe vallen haar woorden in de kringen van GroenLinks?

Opvallend is dat er gisteren op Planeet GroenLinks, het overzicht van aan de partij verbonden bloggers, met geen woord over het interview werd gerept. Pas vanmorgen ging wetenschapsjournalist Christian Jongeneel over tot ‘tekstexegese’ van de uitspraken van Halsema.

Jongeneel valt over de passage waarin Halsema de islam ‘een probleem’ noemt. Aansluitend zegt de politica: “Overigens met name de islam in combinatie met ongeletterdheid. Het is: weinig eigen opvattingen hebben over het goede leven. Weinig houvast hebben aan opleiding en werk, angstig zijn voor onze samenleving en daarbij heel bevattelijk worden voor wat de imam vindt. Die dan vaak heel conservatief is.”

Zin voor zin analyseert Jongeneel deze passage. Zijn conclusie luidt: “Al met al lijkt de hele passage rationeel gesproken voort te komen uit een enthousiasme voor emancipatie dat diepe wortels heeft in GroenLinks. Maar er zit een emotionele ondertoon van islamofobie in waar ik niet erg gelukkig van word. Wordt vermoedelijk vervolgd.”

In de hele discussie over Halsema’s woorden kun je je trouwens afvragen in hoeverre haar woorden over hoofddoekjes en de islam werkelijk voorpagina-waardig zijn, zoals De Pers in dit geval verkoos. Vinden we bijvoorbeeld niet allemaal dat hoofddoekjes alleen in vrijheid moeten worden gedragen? Dat zou verklaren waarom de GroenLinks-achterban zich niet echt roert over de uitspraken van Halsema. Zo niet, dan beschikt de partij tegenwoordig over enorm veel partijdiscipline.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)