7

Intimidatie en smeergeld: hoe de tabaksindustrie Afrika probeert te veroveren

In het westen dalen de inkomsten in de tabaksindustrie. Voorlichting over de mogelijke schadelijke gevolgen van roken – van kanker tot onvruchtbaarheid – werpen hun vruchten af, met als gevolg dat steeds minder mensen roken. Dankzij overheidsingrijpen, denk bijvoorbeeld aan het verbod op roken in de trein of in horeca, zijn er bovendien steeds minder plaatsen waar rokers een sigaretje kunnen opsteken. Tijd voor de tabaksindustrie om de pijlen op een nieuwe doelgroep te richten, en wel op Afrika.

Het AD tekent op hoe de tabaksindustrie het continent in razendsnel tempo weet te veroveren door middel van intimidatie en een “stoer” imago. Inmiddels roken in Afrika rond de 77 miljoen mensen, in 2030 wordt verwacht dat dit aantal met 40 procent stijgt. Dat is de hoogst voorspelde groei in de wereld. De tabaksindustrie doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat overheden die groei niet kunnen tegenwerken.

British American Tobacco (BAT) is ’s werelds grootste tabaksfabrikant. BAT voert zeer kostbare rechtszaken tegen overheden om te voorkomen dat de belasting op tabakswaar wordt verhoogd, bijvoorbeeld in Kenia en Oeganda. Ook probeert BAT te voorkomen dat er grotere waarschuwingen op de pakjes komen. Die waarschuwingen zouden volgens de producten van Lucky Strike, Dunhill en Pall Mall ‘onrechtmatige hinder voor internationale handel’ zijn.

Het AD schrijft:

Vies van omkoping en corruptie blijken sommige tabaksfabrikanten echter evenmin. Zo opende de fraudewaakhond van de Britse overheid, het Serious Fraud Office (SFO), vorige maand een onderzoek omdat medewerkers van BAT steekpenningen zouden hebben betaald aan ambtenaren en parlementsleden in Kenia, Rwanda, Burundi en de Comoren om antirookregels tegen te houden.

cc-foto: Colin Crowley

Geef een reactie

Laatste reacties (7)