257

Intolerante wind waait door Europa

Kiezers geven ze overal de schuld van, overheden reageren met strengere wetten voor immigranten

Na Frankrijk maakt ook Italië werk van het uitzetten van Roma. In Milaan wil de lokale overheid het grootste legale Roma-kampement ontruimen. Kleinere, illegale kampen, worden direct met de grond gelijk gemaakt. De Amerikaanse krant Washington Post ziet dit als een voorbeeld van de toename van intolerantie jegens immigranten in Europa.

Sinds het begin van de recessie is het ressentiment tegen immigranten in Europa, maar ook in de VS, flink gegroeid. Kiezers geven immigranten de schuld van toenemende werkloosheid, criminaliteit en de veranderende samenleving, zo schrijft de Washinton Post dinsdag op verbaasde toon. En door heel Europa heen reageren overheden met de invoering van nieuwe, strengere immigratiewetgeving. Zelfs in landen die als vooruitstrevend te boek staan, zoals Zweden, groeit de steun voor extreem-rechts.

In een regio die prat gaat op zijn progressieve denken, wordt het debat over etniciteit en religie op een al even benepen toon gevoerd als in de VS, waar de discussie over een islamitisch centrum in Manhattan door extremisten op de spits werd gedreven en in Arizona buitenlands uitziende mensen zomaar door de politie kunnen worden aangehouden.

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch houdt Europa nauwlettend in de gaten. Benjamin Ward, vice-voorzitter van de Europese afdeling van HRW:

In Europa is een zorgwekkende trend te signaleren, waarbij we zien dat populistisch beleid wordt omarmd. Ze creëren een klimaat van intolerantie in Europa, waar bewegingen in sommige landen openlijk vijandig jegens etnische minderheden en mmigranten zijn.

Lees meer bij Washington Post: Italy’s crackdown on Gypsies refects rising anti-immigrant tide in Europe

Foto-cc: Philippe Leroyer

Geef een reactie

Laatste reacties (257)