36

Investeren in gruwelbommen definitief van de baan

VVD-senatoren stemden tegen motie op investeringsverbod clustermunitie

Banken en investeerders kunnen niet langer in clustermunitie investeren. Een ruime meerderheid van de Senaat stemde woensdag voor een verbod op directe investeringen in clustermunitie. De VVD was de enige partij die tegen de motie stemde.

De motie is een logisch gevolg na het ondertekenen van het internationale Clustermunitieverdrag die het gebruik, de opslag, het vervoer en de productie van clustermunitie verbiedt. Daarop werd in 2009 een motie aangenomen om financiële investeringen in deze gruwelbommen te verbieden, maar ministers De Jager (Financiën) en Donner (Sociale Zaken) blokkeerden de motie ondanks de oproep uit het bedrijfsleven.

SP-senator Arjan Vliegenthart is blij dat de Eerste Kamer de motie nu eindelijk heeft aagenomen

Al tijdens het debat in februari tekende zich een ruime meerderheid in de Eerste Kamer af voor een investeringsverbod op clustermunitie. De regering gaf toen aan dat een convenant, waarin banken en investeerders op vrijwillige basis zouden aangeven niet langer meer in clustermunitie te investeren, haar voorkeur had, maar wilde uitzoeken wat er mogelijk was. Met het aannemen van deze motie geeft de Eerste Kamer duidelijk signaal af: regering kom in actie en maak investeringen in deze gruwelbommen onmogelijk!

Ook komt er een ‘de facto’ verbod op het doorvoeren van clustermunitie door Nederland. Een algeheel verbod lukt niet onder het huidige NAVO-verdrag volgens de regering, maar voor niet-NAVO-landen komt er wel een verbod. Daarmee wil Nederland het signaal afgeven aan NAVO-bondgenoten dat er een einde moet komen aan het maken, gebruiken en doorvoeren van clustermunitie.

Lees meer op de website van de Eerste Kamer

Geef een reactie

Laatste reacties (36)