32

Invloed methaan bij opwarming Aarde onderschat

Methaan is vele malen schadelijker dan koolstofdioxide

De invloed van methaan bij de opwarming van de aarde wordt onderschat. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE. Ze schrijven dat methaan een steeds grotere bedreiging wordt. Huidige modellen die de opwarming van de aarde voorspellen houden geen rekening met de rol die methaan speelt in dit proces.

Hoe hoger de temperatuur op Aarde wordt, hoe minder methaan wordt opgenomen door methaan etende bacteriën. Bij verdere opwarming van de aarde komt er volgens de onderzoekers meer van het gas uit de uitgestrekte veengebieden rond de Noordpool terecht in de atmosfeer. 

Methaan etende bacteriën bevinden zich in moerassen. Zij recyclen een groot gedeelte van het vrijgekomen methaan. Deze bacteriën leven in symbiose met veenmos, waarbij de bacteriën extra CO2 leveren aan het mos en het mos een habitat verschaft aan de bacteriën. Bij een toenemende temperatuur raakt de samenwerking tussen deze bacteriën en het veenbos verstoord.

De onderzoekers voorspellen dat door klimaatopwarming niet alleen meer methaan vrijkomt uit de Arctische moerassen, maar dat het methaan ook minder goed wordt vastgehouden en zodoende bijdraagt aan verdere opwarming van de Aarde. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, want methaan is vele malen schadelijker dan koolstofdioxide. 

Vroege Vogels: Hogere temperatuur versterkt methaanuitstoot uit moerassen

cc-foto: Truthout.org

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)