20

Invriezen eicellen moet kunnen

Argumenten Tweede Kamer voor verbod houden geen steek

NVOG en KLEM, de beroepsverenigingen van gynaecologen en klinisch embryologen adviseren demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink vrouwen de mogelijkheid te geven om hun eicellen te laten invriezen. De argumenten van de Tweede Kamer om invriezen niet toe te staan zijn tegen het licht gehouden en blijken onvoldoende solide.

Vorig jaar zei de regering te wachten op het advies van de beroepsvereniging alvorens een beslissing te nemen over het al dan niet toestaan van het invriezen van eicellen om niet-medische redenen. Aanleiding voor de toen ontstane opschudding zijn plannen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam om eicellen van alleenstaande vrouwen in te vriezen.

De beroepsverenigingen komen nu met een advies om bevriezing toch toe te staan, met een leeftijdsgrens van 45 jaar. “Er zijn de afgelopen tijd meerdere argumenten aangevoerd om invriezen van eicellen voor later reproductief gebruik niet toe te staan. Wij hebben deze argumenten tegen het licht gehouden en zijn tot de slotsom gekomen, dat ze veelal onvoldoende steekhoudend zijn. Ook als het gaat om niet-medische redenen vinden we het invriezen van eicellen voor later gebruik onder voorwaarden toelaatbaar”, aldus Prof. Dr. Jan Kremer, woordvoerder van de vereniging van gynaecologen.
Trouw: Invriezen eicellen onder voorwaarden toestaan

cc-foto: Gfpeck

Geef een reactie

Laatste reacties (20)