35

Inwoner Roermond krijgt eerste genderneutraal paspoort van Nederland

Een inwoner van Roermond krijgt het allereerste genderneutrale paspoort van Nederland. Dat meldt RTL Nieuws maandag. De persoon voelt zich man noch vrouw en dus heeft de rechtbank Limburg nu bepaald dat de huidige geboorteakte ‘verbeterd’ moet worden. Bij het geslacht zal voortaan komen te staan: ‘geslacht is niet kunnen worden vastgesteld’.

Toen de Roermonder is 1961 werd geboren kon het geslacht niet worden bepaald. Besloten is toen om de baby aan te merken als man, omdat dit makkelijker zou zijn. In de puberteit bleek dit echter niet te kloppen en onderging de persoon medische behandelingen om vrouw te worden. Maar ook dat bleek niet te passen.

De Roermonder omschrijft zichzelf als genderneutraal. De rechtbank zegt in haar oordeel dat ‘gelet op de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen’ de tijd rijp is voor erkenning van een derde gender. Om zo’n derde gender, nu aangemerkt als “X”, mogelijk te maken is een wetswijziging noodzakelijk. Volgens de rechtbank is daarom nu ‘de wetgever aan zet’.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)