5

Inzender allerzieligste video wint IVF-behandeling

Koppels met een onvervulde kinderwens sturen videoboodschap in. Initiatiefnemer voor de 'feel-good'-actie is een IVF-kliniek

In Amerika worstelen zo’n twee miljoen koppels met onvruchtbaarheid. Om bij een aantal van hen de kinderwens te vervullen, heeft de Sher Fertility Institute, een IVF-kliniek, een wedstrijd uitgeschreven. Daarbij werden koppels opgeroepen hun verhaal in een korte film te illustreren en uit te leggen waarom zij een gratis IVF-behandeling verdienen. In totaal zonden 45 koppels een video in. De kliniek koos uiteindelijk drie koppels als ‘winnaars’ uit.


Hoofd van de Sher Fertility Institute is Dr. Geoffrey Sher. Hij noemt de wedstrijd een echte ‘feel good’-actie waarbij koppels die al jaren proberen een baby te krijgen, geholpen worden. In werkelijkheid is de wedstrijd niet meer dan een keiharde marketingtool, aldus Samantha Pfeifer, hoofddocent verloskunde en gynaecologie aan de Universiteit van Pennsylvania. Het is een manier van de kliniek om onder de aandacht te komen.

Hoewel drie koppels een gratis IVF-behandeling krijgen, zijn de overige 42 koppels geëindigd met niets dan verloren hoop. Volgens Erika Tabke, één van de juryleden, voelde de jurering dan ook een beetje als het spelen voor God. Zo vroeg ze af na het bekijken van de filmpjes wie het meer heeft verdiend en wiens verlies het zieligst. Uiteindelijk koos ze voor koppels die een miskraam hebben meegemaakt. Daar voelde ze zich uiteindelijk ook weer schuldig over, want ‘hoe zit het met vrouwen die helemaal niet zwanger kunnen worden?’ Desalniettemin juicht ze Dr. Sher nog steeds toe. Toch betwijfelt Tabke of ze in de toekomst weer jurylid zou willen zijn.

Time: A Baby Contest: Couples Compete for Free IVF. Is This Exploitation or Generosity?

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)