Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IPad niet slechter voor kleuter dan 'gewoon' speelgoed

  •  
19-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
247 keer bekeken
  •  
Flickr_Kleuter_Ipad_MartijndeVisser_300
Ruim driekwart van de gezinnen heeft een tablet in huis
Kinderen gaan thuis steeds jonger en intensiever om met digitale media, schrijft Trouw zaterdag. Nog voor hun eerste verjaardag gebruikt 45 procent van de kinderen al een tablet en vanaf 3 jaar gebruikt meer dan 77 procent de tablet regelmatig. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Iene Miene Media 2014’ van expertisecentrum Mediawijzer.net dat vrijdag werd gepubliceerd.
Ruim duizend ouders vulden een enquête in over het mediagebruik van hun kinderen. Uit de reacties blijkt dat het onderwerp ouders bezighoudt. Sommige vinden dat hun kind er gemakkelijk, passief en minder creatief van wordt.  Andere ouders zijn juist erg positief. “Het kan mijn kind aan het leren krijgen zonder dat ze dit als leren ervaart”, schrijft een andere ouder.
Het aantal tablets blijft in stevig tempo toenemen: in 2012 had een op de drie gezinnen een tablet, maar uit het onderzoek blijkt dat dit aantal is gestegen naar ruim driekwart van de gezinnen. De kinderen doen er tekenspelletjes, educatieve spelletjes en puzzels op. Uit het onderzoek blijkt dat jonge kinderen snel oppikken hoe het apparaat werkt.
Ouders zijn blij met het plezier dat hun kinderen ermee hebben, de behendigheid die zij ontwikkelen en dat hun creativiteit wordt aangesproken. Toch denkt meer dan de helft van de ouders dat ‘gewoon’ speelgoed beter is. Ze zijn bang dat hun kinderen dingen zien die niet voor hun ogen zijn bestemd of dat ze computeren belangrijker vinden dan de ‘echte wereld’.
Volgens Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, zijn die zorgen slechts deels terecht:
“Digitale media hoeven niet slechter te zijn dan blokken of krijtjes. (..) Maar het is wel belangrijk dat ouders de balans bewaken tussen computerspelletjes en buiten spelen.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.