Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IPCC schiet tekort in klimaatdiscussie

  •  
30-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ipcc_300.jpg
Onderzoekscommissie constateert slechte naleving procedures bij klimaatpanel VN
Het VN-panel voor klimaatanalyse IPCC zal zijn management snel en ingrijpend moeten veranderen om het hoofd te kunnen bieden aan de publieke bemoeienis met het klimaatonderzoek, schrijft NRC Handelsblad.
Een onafhankelijke onderzoekscommissie van de InterAcademy Council (een samenwerking van een vijftiental academies van wetenschappen) is tot de conclusie gekomen dat het IPCC de discussie die de klimaatverandering losmaakt slecht aan kan.
Het IPCC doet volgens de commissie te vaak te boude uitspraken. De onderzoekers keken niet naar de wetenschappelijke inhoud van het IPCC-werk, daar gaan andere commissies over.
De Volkskrant schrijft:
De twintig jaar geleden opgerichte vrijwilligersorganisatie moet professioneler worden geleid, met één mond spreken en strikt toezien op eventuele belangenverstrengeling van betrokken onderzoekers. Daartoe moeten een uitvoerend comité en een uitvoerend directeur worden aangesteld, die namens het panel kunnen optreden. In de leiding zouden ook niet-klimaatwetenschappers moeten zitten.
De zittingstermijn van de IPCC-voorzitter (op dit moment Rajendra Pachauri, foto) moet zes jaar worden.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.