31

IPCC schiet tekort in klimaatdiscussie

Onderzoekscommissie constateert slechte naleving procedures bij klimaatpanel VN

Het VN-panel voor klimaatanalyse IPCC zal zijn management snel en ingrijpend moeten veranderen om het hoofd te kunnen bieden aan de publieke bemoeienis met het klimaatonderzoek, schrijft NRC Handelsblad.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie van de InterAcademy Council (een samenwerking van een vijftiental academies van wetenschappen) is tot de conclusie gekomen dat het IPCC de discussie die de klimaatverandering losmaakt slecht aan kan.

Het IPCC doet volgens de commissie te vaak te boude uitspraken. De onderzoekers keken niet naar de wetenschappelijke inhoud van het IPCC-werk, daar gaan andere commissies over.

De Volkskrant schrijft:

De twintig jaar geleden opgerichte vrijwilligersorganisatie moet professioneler worden geleid, met één mond spreken en strikt toezien op eventuele belangenverstrengeling van betrokken onderzoekers. Daartoe moeten een uitvoerend comité en een uitvoerend directeur worden aangesteld, die namens het panel kunnen optreden. In de leiding zouden ook niet-klimaatwetenschappers moeten zitten.

De zittingstermijn van de IPCC-voorzitter (op dit moment Rajendra Pachauri, foto) moet zes jaar worden.

NRC Handelsblad: ‘Krachtiger leiding nodig bij Klimaatpanel’

de Volkskrant: Klimaatpanel VN kan taak niet aan, vindt commissie

Geef een reactie

Laatste reacties (31)