Laatste update 13:30
5

Iraakse schoenengooier werpt zich in strijd om parlementaire zetel

Muntazer al-Zaidi werd in een klap wereldberoemd toen hij in 2008 zijn schoen naar het hoofd van de Amerikaanse president George W. Bush smeet en riep: “Dit is een afscheidskus van het Iraakse volk, jij hond.” En terwijl een tweede schoen door de lucht vloog kon hij – voordat hij naar de grond werd gewerkt door de bodyguards van toenmalig prmier Nouri al-Maliki – nog net uitroepen: “Dit is voor alle weduwen en weeskinderen en alle mensen die gedood werden in Irak.”

Zaidi werd gearresteerd voor het aanvallen van een bezoekend staatshoofd en zat 9 maanden vast in een Iraakse gevangenis, voor hij werd vrijgelaten wegens goed gedrag. In een opiniestuk in de Guardian legde hij uit dat hij met zijn daad zijn afkeer wilde uitspreken tegen ‘de crimineel’ George W. Bush, tegen ‘zijn leugens, zijn bezetting van mijn land, zijn moord op mijn landgenoten, tegen zijn plundering van de welvaart van mijn land en de vernieling van Irak’s infrastructuur’.

Nu, tien jaar later, probeert Zaidi het lot van zijn landgenoten via de politiek te beïnvloeden, door een gooi te doen naar het ambt van parlementariër:

منتظر الزيدي 95 تحالف سائرون 156

Een bericht gedeeld door muntazer alzaidi (@muntazer_alzaidi) op

Geef een reactie

Laatste reacties (5)