Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iraakse schoenengooier werpt zich in strijd om parlementaire zetel

  •  
02-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schoen
Muntazer al-Zaidi werd in een klap wereldberoemd toen hij in 2008 zijn schoen naar het hoofd van de Amerikaanse president George W. Bush smeet en riep: “Dit is een afscheidskus van het Iraakse volk, jij hond.” En terwijl een tweede schoen door de lucht vloog kon hij – voordat hij naar de grond werd gewerkt door de bodyguards van toenmalig prmier Nouri al-Maliki – nog net uitroepen: “Dit is voor alle weduwen en weeskinderen en alle mensen die gedood werden in Irak.”
Zaidi werd gearresteerd voor het aanvallen van een bezoekend staatshoofd en zat 9 maanden vast in een Iraakse gevangenis, voor hij werd vrijgelaten wegens goed gedrag. In een opiniestuk in de Guardian legde hij uit dat hij met zijn daad zijn afkeer wilde uitspreken tegen ‘de crimineel’ George W. Bush, tegen ‘zijn leugens, zijn bezetting van mijn land, zijn moord op mijn landgenoten, tegen zijn plundering van de welvaart van mijn land en de vernieling van Irak’s infrastructuur’.
Nu, tien jaar later , probeert Zaidi het lot van zijn landgenoten via de politiek te beïnvloeden, door een gooi te doen naar het ambt van parlementariër:
Een bericht gedeeld door muntazer alzaidi (@muntazer_alzaidi) op 17 Apr 2018 om 2:45 (PDT)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.