Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iraakse tv-show confronteert terroristen met slachtoffers

  •  
22-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
terr_300_01.jpg
Mensenrechtenorganisaties uiten kritiek op populair programma
In een poging de ‘hearts & minds’ van het publiek te winnen en steun te vergaren voor het leger dat spectaculaire nederlagen leed tegen oprukkende terroristen, is de Iraakse staats-tv een realityshow gestart die ‘daders’ te kijk zet.
In het programma ‘In de Greep van de Wet’, dat volgens Iraqiyya TV een kijkcijferhit is, worden veroordeelde terroristen meegenomen naar de plek van hun misdaad. Daar vindt een confrontatie plaats met slachtoffers, veelal de nabestaanden van mensen die zijn omgekomen bij extreem geweld als autobomaanslagen of liquidaties. Dat leidt tot verhitte en emotionele beelden van verbijsterende confrontaties. Het programma wil ook laten zien dat de daders gepakt en gestraft worden en zo een afschrikwekkende functie vervullen. 
Mensenrechtenorganisaties bekritiseren het programma. In tegenstelling tot wat de makers beweren zouden niet alle in beeld gebrachte verdachten veroordeeld zijn. Bekentenissen zijn bovendien vaak met ontoelaatbare verhoormethodes afgedwongen. Aan die omstandigheden wordt op de Iraakse tv nooit aandacht besteed.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.