8

Iraans parlement gaat akkoord met atoomdeal

Iran stelt wel voorwaarden aan inspecteurs militaire complexen bij afbouw atoomprogramma

Het Iraanse parlement heeft het verdrag over het afbouwen van haar atoomprogramma goedgekeurd. De overeenkomst is tussen Iran, de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland gemaakt.

In ruil voor het afbouwen van het atoomprogramma heffen de VS, Europa en de Verenigde Naties de sancties tegen het land op. Wel heeft Iran een aantal voorwaarden gesteld. Zo krijgen inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) maar beperkte toegang tot de militaire complexen.

Het is een historisch akkoord tussen westerse machten en Iran waar niet iedereen blij mee is. Zo stuitte de Amerikaanse president, Barack Obama op veel weerstand bij de republikeinse partij. Ook Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak – zoals te verwachten – van een ‘fout’. Iran zou volgens hem gewoon doorgaan met het bouwen van nucleaire wapens.

Obama benadrukte dat deze deal niet gebaseerd is op vertrouwen maar op ‘verifieerbaarheid’. De sancties zouden direct weer ingaan als Iran de afspraken niet nakomt. 

cc foto: European External Action

Geef een reactie

Laatste reacties (8)