74

Iraanse heldinnen dumpen verplichte hoofddoek

Vrouwen zetten video's online hoe ze de religieuze dictatuur tarten en over straat lopen zonder hoofddoek

Vrouwen moeten in Iran verplicht een hoofddoek dragen. De religieuze leiders eisen dat omdat mannen niet in staat zouden zijn hun lusten te beheersen als ze vrouwenhaar zien. Moedige vrouwen die de onderdrukking beu zijn deden al eerder een oproep de verplichte hoofddoek af te werpen. Nu laten ze zien hoe ze met los haar over straat lopen. De mannen die het zien veranderen niet plotsklaps in losgeslagen verkrachters, zoals de geestelijken beweren, maar kijken geamuseerd toe. Het regime verzint daarom maar zelf dergelijke gruwelverhalen.


De Facebook protest-beweging My Stealthy Freedom, opgezet door de Iraanse journalist Masih Alinejad, telt inmiddels ruim driekwart miljoen steunbetuigingen en de video’s van het haarprotest verzamelen in hoog tempo likes. Conservatieven raken in paniek van het protest. Een conservatieve geestelijke beweerde dat vrouwen die hun hoofddoek afdoen geen aanklacht meer kunnen indienen als ze verkracht worden want tja, ze vragen er zelf om. Masih Alinejad stelt dat Iraanse staatsmedia een fakeverslag hebben gemaakt waarin beweerd wordt dat ze in Londen is verkracht door drie mannen nadat ze haar hijab afdeed. 

De religieuze wetten werden ingevoerd nadat moslimfundamentalisten in 1979 de macht overnamen van de dictatoriale sjah, die vrijwel de gehele progressieve oppositie had uitgeroeid. De sjah werd daarin tot op het laatst gesteund door de Amerikaanse regering.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)