Laatste update 09:22
60

Iraanse rechter (man) veroordeelt vrouw tot 2 jaar cel wegens afdoen hoofddoek

Een van de dertig vrouwen die in Iran gearresteerd is bij protesten tegen de wettelijke kledingvoorschriften voor vrouwen is door een rechter tot twee jaar cel veroordeeld. De openbare aanklager Abbas Jafar Dolatabadi wil met de zware straf ‘hard optreden’ tegen vrouwen die volgens hem aanzetten tot ‘corruptie van de moraal’. Hij wil vrouwen die de wet ter discussie stellen keihard aanpakken. Voorheen kregen vrouwen die de hoofddoekplicht overtraden een boete van circa 25 euro. Sinds december wordt in Iran op ongekende schaal geprotesteerd tegen de religieuze verplichting voor vrouwen het hoofdhaar te bedekken.

De vrouw in kwestie, die al een maand gevangen zit, weigerde voor de rechter spijt te betuigen voor het feit dat ze opkomnt voor haar rechten. Ze heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis. De vrouw probeerde de rechter te overtuigen dat niet haar beroep op vrijheid in strijd is met de rechtvaardigheid maar juist de bewuste wet.

Het Belgische MO magazine heeft een interview met de Iraanse kunstenares Homa Arkani:

Arkani legt uit dat de overheid een loopje neemt met de vrouwenrechten. ‘Iraanse vrouwen hebben nog steeds halve rechten en de helft waarde van een man.’ Toch heeft Arkani hoop voor de toekomst. ‘Iraanse vrouwen moeten geduld hebben. Wetten kunnen veranderd worden, maar enkel met kleine stapjes en veel hoop. Vrouwenbewegingen spelen hierin een leidinggevende rol. Zij kunnen voor verandering zorgen. Als vrouwen moeten we overgaan tot actie. Actie, daar draait het om.’

cc-foto: Paul Keller.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)