9

Iraanse studenten klagen regering aan wegens discriminatie

Studenten uit Iran worden uitgesloten van masteropleidingen en locaties die met kernwetenschap te maken hebben, waaronder kerninstallaties in Petten en Borssele

De regering moet zich volgende week voor de rechtbank in Den Haag verdedigen tegen een beschuldiging van discriminatie. Een groep Iraanse Nederlanders verzet zich tegen een sanctieregeling die studenten uit Iran uitsluit van enkele masteropleidingen en locaties, waaronder de kerninstallaties in Petten en Borssele.

De maatregel van de ministers Ronald Plasterk (Onderwijs) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) moet voorkomen dat Iraanse studenten informatie kunnen verzamelen die kan helpen bij de vervaardiging of verspreiding van kernwapens. Iraanse Nederlanders en Iraanse studenten hebben een rechtszaak aangespannen omdat zij het besluit strijdig vinden met de Grondwet. Het beperkt studenten in hun studiekeuze en belemmert wetenschappers, aldus hun advocaat Jelle Klaas.

“Wat ik nog het ergste vind, is dat er weinig media-aandacht is geweest en helemaal geen publiek debat. Als een imam in Nederland een minister de hand weigert te schudden, heeft heel Nederland het erover, maar als de overheid een groep burgers buitensluit, valt het niemand op”, zegt Salar Khorsand (24) in de Groene Amsterdammer. De Nijmeegse student is één van de mede-aanklagers in de zaak die studenten van Iraanse komaf hebben aangespannen tegen de Nederlandse regering.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)