5

Irak-commissie: Over alle vragen helderheid

"We zijn geen dingen tegengekomen die niet klopten'', zegt commissievoorzitter Davids op vraag of parlementaire enquête nodig is

De commissie-Davids vindt dat ze over alle vragen die ze had, helderheid heeft gekregen. Dat zei voorzitter Willibrord Davids van de onderzoekscommissie over Irak dinsdag in antwoord op een vraag van de PvdD of het nuttig is alsnog een parlementaire enquête te doen naar de besluitvorming.

Davids zei dat in een rondetafelgesprek van Kamerleden met vijf commissieleden. De leden Peter van Walsum en Tim Koopmans waren afwezig wegens verblijf in het buitenland, zo schrijft onder andere de Volkskrant.

Eerder gaf Davids aan dat de commissie niet beschikte over informatie die buitenlandse inlichtingendiensten hadden over de dreiging vanuit Irak. Internationale afspraken verhinderden dat. De commissie heeft zoveel mogelijk achterhaald via gesprekken en informatie die openbaar was geworden. “We zijn geen dingen tegengekomen die niet klopten”, aldus Davids.

Lees ook De Pers: Kennis over Irak was voldoende

Premier Jan Peter Balkenende had ook in 2003 al kunnen weten dat de argumenten waarmee hij de oorlog tegen Irak politiek steunde juridisch niet deugden. Dat stelde de commissie-Davids dinsdag in een toelichting op haar rapport.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)