Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Irak-documenten moeten alsnog openbaar

  •  
24-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Irak_Zoriah_300.jpg

RTL Nieuws dwingt inzage in documenten over steun aan de oorlog in Irak af via Raad van State

De overheid heeft alsnog een aantal documenten over de Nederlandse politieke steun aan de oorlog in Irak moeten vrijgeven. Dat heeft de Raad van State bepaald. Het gaat om zwaar gecensureerde documenten, zoals besluitenlijsten van de ministerraad.
Dat is de uitkomst van een procedure die was aangespannen door RTL Nieuws.
Uit de stukken blijkt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de Ministerraad een half jaar voor de Irak-oorlog stellig informeerde dat van de Iraakse massavernietigingswapens een ernstige dreiging uitging.
Irak beschikt hoogstwaarschijnlijk over massavernietigingswapens en behoort tot de weinige landen die deze wapens ooit werkelijk hebben ingezet,” meldde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer aan zijn collega’s.
Na de oorlog, waaraan Nederland op 18 maart 2003 politieke steun verleende, bleken er helemaal geen massavernietigingswapens waren. ‘Regime-change’, het omverwerpen van het regime van Saddam Hussein werd de belangrijkste motivatie om de oorlog te steunen.
Uit de documenten blijkt dat Nederland deze steun al had toegezegd, terwijl het kabinet daar formeel nog niet toe had besloten. In een vertrouwelijke notitie van het Nationaal Coördinatie Centrum van 21 februari 2003 staat:
Begin december 2002 heeft de Amerikaanse regering haar bondgenoten steun inzake Irak verzocht. De Nederlandse regering heeft inmiddels toegezegd: politieke steun aan de Amerikaanse regering.”
Dat was een bijna maand voor het officiële besluit.
NRC Handelsblad, Argos en RTL Nieuws vragen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) inzage in alle stukken die de commissie-Davids – die de affaire onderzocht – heeft ingezien. Ze procederen verder.
Wij vinden het nogal wonderlijk dat het parlement heeft geaccepteerd dat die stukken geheim blijven. Het dossier-Irak kan pas definitief worden gesloten als ’t dossier uit de achterkamertjes wordt gehaald,” aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws.
Lees hier meer  

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.