20

Irakezen schikken niet met Leers

Update: Asielzoekers terug naar de modder in Ter Apel ... Minister: Alleen onderdak als jullie vertrekken

Terwijl woest lenteweer over hun land trekt en politici te druk zijn met verkiezingen, zitten Irakese asielzoekers al drie dagen in de modder onder een zeiltje voor het azc in Ter Apel. De tientallen Irakezen zijn uitgeprocedeerd en moeten vrijwillig terug naar Irak. Velen van hen kunnen echter niet terug omdat ze geen geldige papieren krijgen van hun regering of omdat het in Bagdad te gevaarlijk is.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Donderdag ging Kamerlid Joel Voordewind op bezoek bij de asielzoekers. Ze kamperen sinds dinsdag in een tentenkamp bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. 

“Wij mogen als parlementariërs niet naar Bagdad omdat het er te gevaarlijk is en toch sturen we mensen er heen.” 

Voordewind verbaast zich over de gang van zaken. Hij pleit voor een fatsoenlijke opvang totdat er meer duidelijk is over uitzetting van de asielzoekers. Met name voor de mensen die naar Bagdad terug moeten. Hij vindt dat minister Leers voor hen gebruik moet maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Een delegatie van de Irakezen gaat morgen in Den Haag in gesprek met een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sommigen van hen kunnen niet terug omdat Irak de nodige papieren niet wil leveren waardoor ze het land niet eens inkomen. Voor anderen is het er te gevaarlijk. Ze worden bedreigd met de dood als ze eenmaal een voet op Irakese bodem hebben gezet. 

Update vrijdag 11 mei

De Irakezen zijn er niet uitgekomen met de IND. Minister Leers bood hen een week bedenktijd om toch te vertrekken. In die tijd zouden ze onderdak krijgen. Daarna zouden alleen asielzoekers die meewerken aan hun vertrek onderdak krijgen. Wie dat niet zou doen, zou het recht op hulp verliezen. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)