35

Iran: Gematigde Rohani nieuwe president

Update Veertig miljoen Iraniërs brachten hun stem uit

Vrijdag worden in Iran presidentsverkiezingen gehouden. Hiermee komt definitief een einde aan het bewind van president Ahmadinejad, die na twee termijnen afzwaait. Maar zijn afscheid betekent niet automatisch verandering voor het streng islamitische land. De presidentskandidaten zijn door de Raad van Hoeders van de Grondwet aangewezen. Alleen conservatieve kandidaten mochten meedingen in de race.

Update zaterdag 18.30

De presidentsverkiezingen van Iran zijn gewonnen door Hassan Rohani. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van berichtgeving van de heeft de staatstelevisie.  Ook de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken, Mostafa Mohammad Najjar, bevestigde dat de 64-jarige Rohani bij de stembusgang van gisteren met 51 procent van de stemmen direct gekozen is. Als hij minder dan 50 procent had gehaald, zou er aanstaande vrijdag nog een tweede ronde volgen tegen de nummer twee.

Eerder
Uit de voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen in Iran blijkt dat Hassan Rohani ruim aan kop gaat. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat na het tellen van zo’n 5 miljoen stemmen. Dat meldt de NOS:

Rohani staat in de tussenstand op 50,8 procent. De conservatieve burgemeester van Teheran Qalibaf ligt tweede met maar 16,1 procent, gevolgd door de huidige nucleaire onderhandelaar Jalili met 12,5 procent. Die laatste wordt gezien als de meest anti-westerse kandidaat.

Als een kandidaat minstens 50,1 procent van de stemmen haalt, is een tweede ronde niet nodig.

Volgens de NOS is Rohani de minst conservatieve van de zes presidentskandidaten. Hij is een moslimgeestelijke die een betere relatie met het Westen wil en wat meer vrijheden voor de bevolking. NRC Handelsblad noemt hem hierdoor zelf hervormingsgezind:

De 64-jarige Rohani geldt als een hervormingsgezinde geestelijke die dichtbij de tegenwoordig als hervormer beschouwde oud-president Rafsanjani staat. (..) Rohani leidde de nucleaire onderhandelingen met de internationale gemeenschap onder oud-president Mohamed Khatami accepteerde in 2003 de bevriezing van het verrijkingsprogramma, iets waarvan nu geen sprake is.

Volgende de Iraanse staatsmedia brachten veertig miljoen Iraniërs vrijdag hun stem uit, dat is een opkomst van ongeveer 80 procent.

Vrijdag
De zes presidentskandidaten hebben volgens NRC Handelsblad allemaal ‘een islamitische agenda’. “Ze willen meer invloed voor de islam in de maatschappij, economie en zelfs de buitenland politiek,” schrijft de krant. Oud-president Akbar Rafsanjani en Esfandiar Rahim Mashaei kwamen niet door de selectie, omdat ze beiden kritiek hebben op diegenen die het land achter de schermen lijkt te besturen: de aartsconservatieve geestelijk leider Ali Khamenei.

Kanshebbers

Deze verkiezingen gaan vooral over de slechte economische situatie waar Iran zich in bevindt en het nucleaire programma. Het Westen verdenkt Iran ervan kernwapens te ontwikkelen, waardoor talloze sancties gelden voor het land. Door die sancties kan Iran minder olie verkopen op de wereldmarkt, wat flinke gevolgen heeft voor de economie.

Volgens NOS zijn de grootste kanshebbers de conservatieve burgemeester van Teheran Qalibaf en de huidige nucleaire onderhandelaar Jalili. Laatstgenoemde wordt gezien als de meest anti-westerse kandidaat. Hij zou de harde koers van president Ahmadinejad willen voortzetten. Hassan Rohani is de minst conservatieve van de zes. Rohani is moslimgeestelijke en wil een betere relatie met het Westen en meer vrijheden voor de bevolking. Ook voor vrouwen.

Zahra

Online zijn auteur Amir Soltani en tekenaar Khalil (pseudoniemen) een verkiezingscampagne gestart voor stripfiguur Zahra, de eerste vrouwelijke presidentskandidate. De kandidatuur is wellicht fictief, maar ermee worden wel belangrijke zaken aan de kaak gesteld. Samen met de ngo United for Iran willen de makers op deze manier de schendingen van mensenrechten Iran onder de aandacht brengen, evenals het “corrupte politieke landschap”. “Zahra vertegenwoordigt alle rouwende families in Iran. Net als zij weet ze dat het persoonlijke politiek is,” aldus de auteur.

De geïllustreerde kandidate draagt een sluier, maar wil dat eigenlijk niet. Daarmee staat ze symbool voor de talloze vrouwen in Iran die verplicht worden zich te bedekken. De presidentskandidaten noemt ze steevast ‘clowns’ en haar doel is: het oude Iran weer te heroveren, waarin vrouwen gewoon met korte rokjes over straat konden.

Zahra is ontstaan nadat bij de laatste verkiezingen in 2009 wekenlang demonstraties uitbraken, omdat veel stemmers niet konden geloven dat Ahmadinejad de verkiezingen met zo’n overweldigende meerderheid gewonnen had.

NOS: Rohani ruim op voorsprong in Iran

NRC: Hervormingsgezinde Rohani aan kop bij Iraanse presidentsverkiezingen

Geef een reactie

Laatste reacties (35)