35

Iran lijkt toenadering te zoeken tot Westen

Nieuwe president Rouhani maakt einde aan retoriek van zijn voorgangers ... Iran maakt bekend meer kern-centrifuges in huis te hebben ... 18.000 stuks 

De Europese Unie lijkt toenadering te zoeken met Iran en vice versa. Nu de nieuwe president Hassan Rouhani heeft aangekondigd te zullen stoppen met de retoriek van zijn voorgangers, ziet Catherine Ashton, de buitenlandchef en onderhandelaar als het gaat om het Iraanse nucleaire programma, mogelijkheden.

Zaterdag sprak Ashton met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Javad Zarig. Hij was kort hiervoor geïnaugureerd. Tijdens die inauguratie sprak de president:

Buitenlandse politiek voer je niet door het herhalen van slogans. Dat betekent niet dat we onze principes overboord gooien, maar wel dat we onze methodes veranderen.

Hiermee breekt Rouhani met de harde woorden van zijn voorganger.

Ook topman van de Iraanse organisatie voor kernenergie, Fereydoun Abbasi-Davani, legde op zaterdag zijn functie neer. Hierbij toonde ook hij opvallende openheid. Zo zei hij dat Iran de beschikking heeft over 18.000 centrifuges waarmee uranium kan worden verrijkt. Nooit eerder noemde Iran zulke hoge aantallen als het ging over de uraniumverrijking. Zo sprak de AEOI (Atomic Energy Organization of Iran) in mei nog over een totaal van 689 centrifuges. De nieuwe cijfers stroken redelijk met de cijfers van het Internationaal Atoomagentschap IAEA.

NRC: Iran heeft meer uraniumcentrifuges
De Morgen: EU ziet kansen op betere band met Iran

Geef een reactie

Laatste reacties (35)