263

Iran stapt uit atoomakkoord

Iran heeft zondagavond aangekondigd dat het land zich op geen enkele wijze meer gebonden voelt aan het internationale atoomakkoord, dat moet voorkomen dat het land nucleaire wapens ontwikkelt. De Amerikaanse president Donald Trump had zich al eerder teruggetrokken uit het akkoord. Iran zegt wel open te staan voor onderhandelingen met Europese landen.

Angela Merkel, Emmanuel Macron en Boris Johnson hebben Iran maandag in een gezamenlijke verklaring opgeroepen om zich aan de afspraken van de nucleaire deal te houden. Ook dringen de regeringsleiders er bij Iran op aan geen vergeldingsacties uit te voeren. Na de aanval waarbij de Iraanse generaal Qasem Soleimani om het leven kwam, kondigde de Iraanse leider Ali Khamenei al direct ‘harde wraak’ aan. NRC Handelsblad schrijft:

De Franse president Macron stelt dat „de-escalatie nu noodzakelijk is” en roept alle partijen op verder met „terughoudendheid en verantwoordelijkheid” te handelen. „Het is duidelijk dat elke oproep tot vergelding of represailles zal leiden tot meer geweld in de regio”, laat de Britse premier Johnson weten.

Nederlandse trainingsmissie
Nederland heeft de trainingen voor Iraakse commando’s in Bagdad en Iraaks-Koerdische peshmerga in Noord-Irak opgeschort. Na de Amerikaanse aanval afgelopen vrijdag op het vliegveld van Bagdad, waarbij Soleimani werd gedood, zijn de veiligheidsrisico’s te groot geworden, meent het ministerie van Defensie. De NOS bericht:

Het Iraakse parlement stemde gisteren voor een resolutie die oproept tot het vertrek van buitenlandse militairen in Irak. Het parlement wil dat er een einde komt aan “het schenden van de Iraakse soevereiniteit”. Nederland, ook lid van de coalitie, zei de resolutie te bestuderen maar wees ook op het mandaat dat de Iraakse regering heeft gegeven voor de buitenlandse militaire aanwezigheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (263)