Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iran steekt weer hand uit naar VS

  •  
30-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
iran300_03.jpg
Iran wil internationale kern-inspecteurs toelaten in ruil voor einde aan economische sancties ... Israël waarschuwt: 'Iran is niet te vertrouwen'
Afgelopen week stak de Iraanse president Rohani zijn hand uit naar de VS. In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei hij dat het tijd wordt om serieus het diplomatieke pad te bewandelen. De Amerikaanse president Obama noemde de verkiezing van Rohani bemoedigend, maar benadrukte tegelijkertijd dat de kloof tussen beide landen groot is. “De verzoenende woorden moeten worden gevolgd door acties die transparant en controleerbaar zijn”, sprak de president. Daar lijkt Rohani nu gevolg aan te geven. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangeven dat Iran bereid is internationale inspecteurs toe te laten om de kerninstallaties te onderzoeken.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javar Zarif, wil dat controle door internationale inspecteurs onderdeel kan zijn van nieuwe onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma met de Verenigde Staten.
De VS zien liever dat Iran helemaal geen atoomprogramma heeft. Iran zelf meent echter dat het recht heeft om op vreedzame wijze aan nucleaire verrijking te doen. Het is volgens de minister echter niet nodig om uranium te verrijken zodat het militair inzetbaar wordt. Zarif:
We hebben geen militair inzetbaar uranium nodig. Dat is zeker en we zullen ons niet in die richting begeven. Een Iran zonder kernwapens is niet alleen uw doel [van de VS, red.], maar ook ons eerst en voornaamste doel.
Iran steekt nu weer een hand uit naar de internationale gemeenschap door de deuren open te zetten voor inspecteurs. In ruil voor de inspecties zou de VS een einde moeten maken aan de economische sancties tegen Iran. Door die sancties kan Iran minder olie verkopen op de wereldmarkt, wat flinke gevolgen heeft voor de economie.
Afgelopen vrijdag hadden de presidenten van de twee landen voor het eerst in jaren direct contact. Na afloop van de Algemene Vergadering spraken Rohani en Obama elkaar telefonisch. Het was de eerste keer sinds 1979 dat een Amerikaanse en Iraanse president elkaar direct spraken.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse president Obama erop gewezen dat Iran niet te vertrouwen is. Israëlische functionarissen verklaren tegenover persbureau Reuters dat Netanyahu er bij Obama op aan zal dringen de druk op Teheran op te voeren. “Het kan Netanyahu niets schelen dat hij de enige is die het feestje verstoort”, aldus een Israëlische functionaris. Waarschijnlijk zal Obama zijn sympathie uiten tegenover Netanyahu, maar zijn adviezen verder links laten liggen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.