11

Iran verbiedt steunbetuiging Egypte

[Video] Regime plaatst oppositieleider Mir Hussein Moussavi onder huisarrest

Om te voorkomen dat de Iraanse oppositieleider Mir Hussein Moussavi meeloopt met een steunbetoging voor Egypt, heeft het regime hem onder huisarrest geplaatst. Rondom zijn woning zijn politiewagens geplaatst en zijn telefoonlijn is afgesloten. Voor maandag is een bijeenkomst georganiseerd om de anti-regeringsdemonstranten in Egypte steun te betuigen. Duizenden mensen zijn intussen bijeengekomen. De Iraanse overheid heeft de demonstraties verboden, ondanks eerdere steunbetuigingen van de Iraanse president aan het Egyptische volk.


De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft de protesten in Egypte keer op keer aangemoedigd. Hij kondigde met de val van Mubarak afgelopen vrijdag zelfs een “nieuw Midden-Oosten” aan. Tegelijkertijd verbiedt hij de demonstraties in eigen land.

Oppositieleider Mehdi Karroubi zegt in een reactie:

Als ze hun eigen volk niet laten demonstreren, gaat het in tegen alles wat ze zeggen, en alles wat ze doen om de protesten in Egypte te verwelkomen is nep […] Door aan te kondigen dat ze geen protest van de oppositie dulden, heeft de Iraanse overheid hetgeen ze nobel noemen voor de Egyptenaren, illegaal verklaart voor Iraniërs.

New York Times: Iranian Leaders Vow to Crush March

cc-foto: Hamed Saber

Geef een reactie

Laatste reacties (11)