Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iran verhoogt zijn nucleaire productie

  •  
05-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6918137146_229109017a_z
Iran heeft het Internationaal Atoom Agentschap laten weten dat het meer uranium gaat verrijken, binnen de grenzen die in 2015 zijn afgesproken met andere landen. Dit heeft een Iraanse woordvoerder bekend gemaakt. De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, lichtte in een toespraak de nieuwe stap van zijn land toe.
Ondanks het feit dat de Verenigde Staten zich terug trekken uit een eerder akkoord, bezweert Khamenei in de toespraak dat het Iraanse nucleaire programma gewoon zal blijven voortbestaan. Iran voelt zich door de eenzijdige actie van Trump minder gehouden aan restricties, zo bleek. ‘Iran heeft de optie om op grote schaal uranium te gaan verrijken nu de Verenigde Staten zich heeft teruggetrokken,’ stelt Khamenei.
Het akkoord over Iraanse nucleaire energie ging uit van strenge grenzen aan Iraanse verrijking van uranium in ruil voor het opheffen van internationale sancties. Inmiddels heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich daaruit teruggetrokken en zijn er militaire incidenten geweest met Israël.
De aanleg van een infrastructuur om geavanceerde centrifuges te kunnen bouwen (nodig om nucleaire energie op te wekken) is inmiddels in gang gezet, zegt Ali Akbar Salehi, directeur van Iraans Atoom Energy Agentschap.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.