Laatste update 11:05
37

Iran wijst naar Nederland na aanslag in Ahvaz, ontbiedt ambassadeur

De Iraanse regering heeft de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen, samen met die van Denemarken en de zaakgelastigde van het Verenigd Koninkrijk. De drie landen worden ervan beschuldigd onderdak te bieden aan Iraanse oppositiegroepen. Die groepen zouden verantwoordelijk zijn voor de aanslag in de stad Ahvaz, daarbij kwamen zaterdag zeker 25 mensen om het leven.

Volgens Iran is het onacceptabel dat de oppositiegroepen niet op de terreurlijst van de Europese Unie staan. De Iraanse regering wil dat Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk de aanslag expliciet veroordelen en de mensen die er volgens Iran mee te maken hebben, uitleveren.

Zaterdagochtend werd in Ahvaz een militaire parade gehouden, waarbij vier personen vanaf motorfietsen op aanwezigen begonnen te schieten. Naast de 25 bevestigde doden, zijn er ook zeker zeventig mensen gewond geraakt. De vier aanvallers werden gedood. Direct na de aanslag werd deze opgeëist door zowel Islamitische Staat als de rebellengroep ASMLA, zonder daarbij enig bewijs te leveren. Iran zelf wees na de aanslag direct op de omringende landen ‘en hun Amerikaanse bazen’. Volgens ayatollah Khamenei is de aanslag ‘een nieuwe samenzwering van regionale marionetten van de Verenigde Staten’ met als doel de Iraanse samenleving te ontwrichten.

ASMLA (Arabische Strijdbeweging voor de Bevrijding van Ahvaz) laat in een verklaring vanuit Den Haag weten niets met de aanslag te maken te hebben. De groepering strijdt voor de onafhankelijkheid van de regio Ahvaz, waar veel Arabische Iraniërs wonen. In de verklaring staat te lezen dat: ‘De claim van de aanslag op de Iraanse bezettingsmacht is gemaakt door een kleine groepering die zegt onder ASMLA te vallen, dat is echter niet zo. Die groepering is al in 2015 uit onze organisatie gezet.’ Een van de leiders van ASMLA, Ahmad Nissi, werd vorig jaar voor zijn woning geliquideerd. Het politieonderzoek naar die moord loopt nog, maar volgens nabestaanden is de Iraanse regering verantwoordelijk.

De NOS meldt dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de berichten uit Iran niet kan bevestigen en dat deze worden onderzocht.

cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (37)