31

Is al dat superzaad wel goed voor je?

Houd het bij de schijf van vijf en laat de zogenaamde superfoods staan

Superfoods bestaan niet, concludeert het Voedingscentrum. Populaire bessen en zaden zoals gojibessen en chiazaad zouden wonderen verichten voor de gezondheid, maar deze claim blijkt een pure marketingstunt te zijn.

Het voedingscentrum deed onderzoek naar de hype rondom superfoods. Het viel het centrum op dat verschillende voedselsoorten de hemel in worden geprezen.

Steeds meer Nederanders gebruiken superfoods, volgens onderzoek van GfK zelfs één op de tien. En ook de biologische winkelketen EKO Plaza spreekt van een trend. Binnen twee jaar is de omzet hierin minstens verdubbeld. Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum over deze ontwikkeling:

Er wordt in tijdschriften heel veel over geschreven. Ze zouden veel vitamines bevatten, mineralen en anti-oxidanten en heel erg goed zijn voor de gezondheid. Onzin dus. Gojibessen zouden de kans op kanker verminderen, chaizaad vertraagt het verouderingsproces, dat soort dingen. Het is gewoon marketingpraat. Zulke wondermiddelen bestaan helemaal niet.

Niet alleen hangt er ook een duur prijskaartje aan, volgens het Voedingscentrum kan de term superfood ook gevaarlijk zijn. Door alleen te kiezen voor een bepaald product kunnen mensen een eenzijdig eetpartoon ontwikkelen. Schutte spreekt zelfs van orthorexia, een eetstoornis waardoor mensen 24 uur per dag bezig zijn met verantwoord en te gezond voedsel. Voor mensen die lijden aan orthorexia gaat het om de kwaliteit van het eten.  Voor hen geldt, hoe hoger de kwaliteit van het eten, hoe hoger het kwaliteit van het leven.  Ze schrappen eerst vlees, vis, graan en zuivel uit het menu en eten alleen maar groente en fruit. Geen variatie dus.

Terwijl variatie juist belangrijk is. Er bestaat volgens Schutte niet één voedingsmiddel die alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft:

Variatie is het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om elke dag volop te variëren. Vooral voor groente en fruit is dit belangrijk.

Terug naar de Schijf van Vijf dus. Want volgens het Voedingscentrum is dat de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

cc-foto: slgckgc

Geef een reactie

Laatste reacties (31)