24

Is de volgende Rembrandt een robot?

Na het schaken is het nu de beurt aan de kunst: e-David schildert als een mens

Hij kiest zorgvuldig de kleur uit een palet, zet een streep op het doek, bekijkt het resultaat en bepaalt dan zijn volgende actie. Zoals een kunstschilder aan zijn ezel staat. Maar e-David is geen mens. Het is een robot zoals die wordt gebruikt in de auto-industrie om auto’s te spuiten.

e-David Robot Painting from eDavid on Vimeo.

e-David is echter anders geprogrgammeerd. In plaats van een taak gewoon volgens vaste regels uit te voeren, beoordeelt hij voortdurend zijn eigen vorderingen. Hij neemt ergens een foto van en gaat dat beeld vervolgens naschilderen. Anders dan een printer die gewoon puntjes neerzet, kijkt hij naar het effect van zijn vorderingen en past daar zijn volgende handelingen op aan (zie video op circa 2:10).

Schilderen zit in de mens, lang voordat het schrift werd uitgevonden maakten we al schilderingen. We zijn er extreem goed in beelden die we zien om te zetten in andere beelden. De makers van e-David zijn op zoek naar het algoritme achter schilderen. Als je dat zou kunnen combineren met de formule die bepaalt wat wij mooi vinden dan kun je in theorie met een robot uitrichten wat de schaakcomputer eerder voor elkaar kreeg tegenover zijn menselijke tegenstanders: onverslaanbaar worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)