26

Is dit om te kotsen? Kennedy over staat en religie

De speech waar Republikeins kandidaat Rick Santorum volgens eigen zeggen "van moet kotsen"

Republikeins presidentskandidaat Rick – In Nederland vermoorden ze bejaarden! – Santorum vertelde dit weekend op de Amerikaanse zender ABC dat hij moet kotsen van een beroemde speech van president John F. Kennedy uit 1960. Kennedy pleitte voor scheiding van kerk en staat, de uiterst religieuze Santorum is daar faliekant tegen.


Kennedy werd destijds aangevallen op zijn katholieke geloof. Hij zou de eerste president worden met een katholieke opvoeding. Tegenstanders beschuldigden hem van ‘dubbele loyaliteit’. Ze stelden onder meer dat hij vanwege zijn geloof eerder trouw zou zijn aan de Paus dan aan de Verenigde Staten, een verdachtmaking die indertijd vaker tegen katholieken werd gebruikt.

De speech is een prachtige uiteenzetting van de verhouding tussen religie en staat maar gaat ook in op de manier waarop mensen vanwege hun geloof worden weggezet als onbetrouwbaar of minder geschikt, een discussie die nog steeds actueel is.

Kennedy gaat onder meer in op het propagandamateriaal dat tegen hem wordt ingebracht:

Beoordeel mij niet op basis van de pamfletten en publicaties die we allemaal gezien hebben, met zorgvuldig geselecteerde en uit hun verband getrokken citaten, afkomstig uit verklaringen van katholieke kerkleiders, meestal in andere landen, vaak uit andere eeuwen en zelden relevant voor enige situatie hier. 

Vandaag ben ik het slachtoffer, morgen kan jij het zijn, houdt hij zijn gehoor voor. Kennedy spreekt zich uit tegen religieuze intolerantie en vóór het recht van mensen om te geloven wat ze willen. Tegelijkertijd moet dat geloof strikt gescheiden zijn van de politiek, het is iets persoonlijks.

De speech wordt gezien als een van de meest memorabele uit de Amerikaanse geschiedenis en is ook vandaag de dag nog zeer leerzaam. Naar verluidt was de beroemde speech van Obama over racisme deels gebaseerd op deze tekst. De clip hierboven toont de speech in zijn geheel. In deel twee sluit hij af met dankwoord en gaat in op vragen.

Santorum verklaarde dit weekend tegenover ABC te moeten kotsen van de speech omdat die in strijd zou zijn met het recht op godsdienstvrijheid. Er is discussie over of Santorum de woorden van Kennedy wel goed begrijpt.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)