18

Is Fikkie dood? Bestel dan een gekloonde versie van je huisdier

Europese Unie laat invoer van gekloonde huisdieren toe

Het Europees Parlement vindt de invoer van gekloonde huisdieren vooralsnog prima. Het wetsontwerp waarin de import van gekloond vee wordt verboden, wordt niet uitgebreid met een passage voor huisdieren. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. Wie graag een 2.0 of een 3.0 versie van zijn huisdier wil, kan de gekloonde variant bij een Zuid-Koreaans laboratorium bestellen.

Het Zuid-Koreaanse laboratorium Sooam Biotech kloont de dieren op aanvraag, met behulp van een stukje genetisch materiaal van het oorspronkelijke dier. Na de Verenigde Staten en Japan, krijgt het bedrijf nu ook (informatie-) aanvragen vanuit Europa.

De Europese wet wil de import van gekloond voedsel verbieden, huisdieren zijn daarom geen probleem. Bovendien, zo schrijft de Volkskrant, is de handel in gekloonde huisdieren beperkt. Wel heeft het Europees Parlement een algemeen bezwaar tegen klonen. Om een gezonde hond te kunnen klonen, moeten vaak meerdere embryo’s worden geïmplanteerd bij een draagmoeder. Slechts 10 tot 20 procent van alle embryo’s groeit namelijk uit tot een gezonde hond.

Omdat de oprichter van Sooam Biotech een frauduleuze wetenschapper is, Woo Suk Hwang, nam de Volkskrant de proef op de som met een gekloonde tekkel. De krant schrijft:

De Volkskrant nam bij een door Hwang gekloonde tekkel wangslijmvlies af om te controleren of het dna van het dier identiek was aan de originele hond, die ook nog in leven is. Dit bleek het geval. Hoewel de tekkels in leeftijd verschillen, zijn hun genen identiek, zo ontdekte onderzoeker Maarten de Groot van het Dr. Van Haeringen Laboratorium in Wageningen. ‘De dna-profielen komen overeen, net als bij een identieke tweeling.’

cc-foto: Steve Jursetson

Geef een reactie

Laatste reacties (18)