Laatste update 23:32
91

Is het humor om naar een vrouw te roepen dat er een piemel in moet?

De slogan ‘daar moet een piemel in’ is inmiddels een volledig eigen leven gaan leiden. Botte Jellema interviewde schrijfster en columnist Simone van Saarloos en communicatiewetenschapper Linda Duits, voor het VPRO Radio1-programma Nooit Meer Slapen over de seksistische uiting naar aanleiding van de soortgelijke verwensing die Van Saarloos van Jan Roos naar het hoofd geslingerd kreeg.

Van Saarloos had een column in Vrij Nederland geschreven die niets met piemels in het bijzonder of seks in het algemeen te maken had. Toch vond Jan Roos het nodig om te twitteren dat de schrijfster een ‘goede beurt’ nodig had ‘maar dan wel vrijwillig’. Een eufemistische maar duidelijke verwijzing naar ‘daar moet een piemel in’.

Het resulteerde in een Twitterdebat met de seksistische aanhang van Roos en feministen die opkwamen voor Van Saarloos. Muzikant en schrijver Aafke Romeijn schreef er zelfs een column over. In Nooit Meer Slapen wordt de vraag gesteld of dergelijke seksueel intimiderende verwensingen – zoals je ziet bij azc-protesten – humoristisch bedoeld zijn of simpelweg een seksistische wijze om macht uit te oefenen voor mannen.

Volgens Duits is het net alsof de jaren zeventig herleefd worden

(…) Er wordt tegen vrouwen gezegd dat ze de piemel nodig hebben om iets te  kunnen doen wat te bespottelijk is voor woorden. Het is een beetje net nu als met de vrouwenbeweging gesteld wordt, dat de emancipatie af is en als je doorgaat ben je een doorgeslagen activist en dan is het gerechtvaardigd om jou af te minderen. 

Ook wordt discriminatie in Nederland in het algemeen behandeld. Volgens Van Saarloos zouden we te bang zijn om het überhaupt daarover te hebben. Zij noemt de racistische bedreiging aan het adres van voetballer Kenneth Vermeer en zijn reactie als voorbeeld.

Humor is als een spel. Je gooit een balletje over en als iemand niet lacht, vangt iemand het balletje niet en onderbreekt hij het spel. Die eis van meedoen is heel belangrijk in die humor. 

Beluister de VPRO-uitzending van ongeveer tien minuten hieronder

 

×

cc foto: martinsphotoart

Geef een reactie

Laatste reacties (91)