52

Is het woord ‘meisje’ seksistisch?

BBC knipt het woord 'girl' uit herhaling van documentaire uit angst voor kritiek

De Briste omroep BBC heeft in de herhaling van een documentaire over de Commonwealth Games onlangs het woord ‘meisje’ gewist. Uit angst dat de omroep beticht zou worden van seksisme. In de aflevering wordt reporter Mark Beaumont (31) door judoka Cynthia Rahming gevloerd in een ludieke oefenmatch, waarop hij zegt: “Ik denk niet dat ik hier ooit overheen raak. Verslagen door een negentienjarig meisje.” Of dus eigenlijk: “Verslagen door een negentienjarige.” Is dit een kwestie van overgevoeligheid of heeft de BBC gelijk, en kan het woord ‘meisje’ in deze context als seksistisch worden ervaren?

De BBC meldt dat Mark het weliswaar niet beledigend bedoelde, maar dat het woord eruit is gehaald voor het geval dat het zo zou overkomen. Rahming nam er zelf geen aanstoot aan, dus de BBC had het woord er gewoon in moeten laten, zeggen critici. Anderen halen opgelucht adem, omdat er eindelijk bevestiging lijkt te zijn dat het woord ‘meisje’ lang niet zo onschuldig is als het lijkt.

Zo schrijft Guardian-columniste Naomi McAuliffe:

Zeggen dat iemand ‘een bal gooit als een meisje’ of ‘huilt als een meisje’ impliceert dat er niets of niemand zo zwak of slecht is als een meisje […] Het is niet erger om door een meisje verslagen te worden dan door een jongen. Zeker niet als het meisje in kwestie een zwarte gordel heeft.

Ingrid van Alphen, die aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar taal en gender, legt aan De Morgen uit waar het gevoel vandaan komt dat het woord ‘meisje’ denigrerend kan overkomen:

‘Meisje’ wordt in het algemeen te vaak gebruikt voor volwassen vrouwen. Vaak onbewust, vrees ik. In een bepaalde context is zo’n verkleinwoord wel degelijk denigrerend. Je zet als man de vrouw onder je, brengt ze terug tot een kind. Al zijn er ook vrouwen die, eens ze een zekere leeftijd hebben, het fijn vinden om nog eens als meisje of jongedame aangesproken te worden. Maar persoonlijk gruw ik daarvan.

De Morgen: ‘Meisje’ is nu ook een scheldwoord, zegt BBC

Huffington Post: BBC Accused Of Censorship After Editing Out ‘Girl’ For Fear Of Offending

Geef een reactie

Laatste reacties (52)