37

Is een MBO’er scholier of student?


Studeren is iets wat je volgens de Van Dale niet doet als MBO’er. Een teken van weinig waardering en nog erger: MBO’ers lopen daardoor allerlei leuke extraatjes mis. Geen studentenabonnement via de universiteit of studentenkorting. Daarom pleiten MBO’ers nu voor het predicaat ‘student’. In Pauw een debat daarover tussen Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck en SP-Kamerlid Peter Kwint.

Sander Schimmelpenninck zegt:

Ik ben daarin heel principieel: studeren doe je aan een universiteit, als je een wetenschappelijke discipline bestudeert. En ik begrijp niet waarom we altijd met taal dingen proberen op te lossen. Je moet niet alles van waarde proberen te nivelleren omdat je dan misschien mensen niet meer kwetst.

Peter Kwint denkt daar heel anders over:

Er is een vraag vanuit een deel van de MBO’ers om waardering ook in woorden te laten zien, want natuurlijk hebben woorden betekenis. Woorden doen ertoe. […] Er is toch geen student die minder kans heeft op een baan, die een minder leuk leven heeft, vrienden kwijtraakt, die er ’s nachts van wakker ligt als er straks ook een MBO’er zichzelf student noemt?

Geef een reactie

Laatste reacties (37)