Laatste update 10:08
16

Wie is de mysterieuze PVV-geldschieter?

De PVV ontving vorig jaar bijna 7000 euro van een donateur die niet blijkt te bestaan, dat meldt NRC. Op 6 november 2016 betaalde een in Buffalo gevestigd bedrijf genaamd ‘FOL INC’ duizenden euro’s aan de PVV. Dat blijkt uit documenten die de PVV aan het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) overhandigde.

NRC ontdekte echter dat er in Buffalo, noch de staat New York, bedrijven of organisaties met die naam – of ondernemingen waarvan FOL INC een logische afkorting zou zijn – geregistreerd staan. Een gelijknamig bedrijf elders in de VS blijkt ook alleen op papier te bestaan.

De mysterieuze geldschieter is de enige donor van een Nederlandse politieke partij die niet te herleiden is naar een persoon of organisatie. Het gebrek aan transparantie van de PVV-donor is mogelijk in strijd met de geest van de Wet financiering politieke partijen die ongewenste beïnvloeding van partijen moet voorkomen. NRC schrijft:

Toen de Tweede Kamer er in 2011 voor het eerst over debatteerde, sprak toenmalig Kamerlid Hero Brinkman van „de anti-PVV-wet”. Wie er geld doneert aan de partij, ging volgens Brinkman „niemand wat aan”. De PVV zou na invoering van de wet „een andere structuur verzinnen, waardoor de mazen die er in de wet zijn, kunnen worden benut.”

Sinds 2013 zijn partijen om inzage te geven in donaties, daardoor weten we onder meer dat de PVV de afgelopen jaren zo’n anderhalve ton kreeg van het Amerikaanse David Horowitz Freedom Center. De Commissie van Toezicht Financiën Politieke Partijen geleid door Liesbeth Spies (CDA) houdt echter geen toezicht, maar controleert alleen of partijen de donaties registreren. Een postcode opgeven is al voldoende.

Toch wil een meerderheid van de Tweede Kamer helemaal af van buitenlandse financiering van Nederlandse partijen, zoals in de meeste Europese landen al staande praktijk is. Concrete voorstellen zijn echter nog niet gedaan.

Cc-foto: een mysterieuze man, chat des Balkans

Geef een reactie

Laatste reacties (16)