72

Is Obama moslim? Eén op vijf Amerikanen denkt van wel

Uit een peiling van onderzoekscentrum Pew is gebleken dat één op de vijf Amerikanen denkt dat de Amerikaanse president Barack Obama islamitisch is

Van de 3.003 ondervraagde Amerikanen zegt achttien procent te denken dat Obama moslim is. Een jaar geleden stond dit percentage op elf. Vooral onder Republikeinen is het geloof dat Obama aanhanger is van het islamitische geloof gestegen; van veertien procent in 2009 naar 16 procent nu.

Dagblad The Washington Post bericht dat functionarissen van het Witte Huis ontsteld hebben gereageerd. Religieadviseur van het Witte Huis wijt de uitslag van het onderzoek aan desinformatie. “Terwijl de president zich ijverig en persoonlijk heeft ingezet voor zijn christelijk geloof, zijn er zeker mensen die erop uit zijn valsheden over de president en zijn waarden en overtuiging te verspreiden”.

Zestig procent van de ondervraagden zegt, in antwoord op een open vraag, door media op de hoogte te zijn gebracht van Obama’s geloof. In het onderzoek wordt ook een link gelegd tussen de opvattingen over zijn prestaties als president en zijn geloof. 67 procent van de ondervraagden die zeggen dat hij een moslim is, keurt zijn prestaties af.

Toch ziet het publiek Obama als minder beïnvloed door zijn godsdienst in vergelijking met George W. Bush.

De Volkskrant: 18 procent Amerikanen: Obama is Moslim

Lees hier het onderzoek

cc-foto: Floyd Brown

Geef een reactie

Laatste reacties (72)