31

Is terreurangst weer terug?

Deense politie op tilt door nerveuze examenkandidaat ... Canadese straaljagers escorteren vliegtuig vanwege rokende passagiers

Jarenlang leefde Europa in angst voor terreur. Een verlaten pakketje of opvallende passagier was soms voldoende om alles stil te leggen. Die paranoïa was de afgelopen jaren verdampt, mede omdat er niet meer terreurdaden werden gepleegd dan anders. Maar met de paniek rond de jihadreizigers lijkt de vrees weer terug.

In Denemarken werd donderdag groot alarm gegeven omdat de student Engels Alisiv Ceran op weg naar zijn examen aan de universiteit van Kopenhagen van de zenuwen in de trein zijn tas liet vallen waarin een printer zat die hij nodig had voor het maken voor de toets. Hij reageerde paniekerig omdat hij vreesde dat de printer stuk was geraakt en dat nadelig zou uitpakken voor zijn toets. Een mede-passagier vond dat verdacht, mede omdat de student een boek las met de titel ‘War on Terror’ en alarmeerde de politie. Die reageerde op basis van dat ene telefoontje alsof er een nieuwe 9/11 voor de deur stond. Beelden van de student, gemaakt met bewakingscamera’s, werden als opsporingbericht verspreid via Twitter. De student zag de beelden, vluchtte verschrikt een toilet in en belde daar zelf de politie. Na zes uur erkende het korps dat er niets aan de hand was maar ontkende dat er sprake was van een overreactie. De student, die het boek over terreur moest lezen voor zijn examen, heeft sorry gezegd tegen de vrouw die hij in paniek bracht maar is wel boos op de politie die volgens hem alleen zo heftig reageerde vanwege zijn Arabische uiterlijk.

In buurland Noorwegen verkeerde de politie deze zomer twee weken in opperste staat van paraatheid vanwege een waarschuwing dat jihadreizigers een aanslag in het land hebben gepland. Begin vorige maand werd het alarm afgezwakt, de verdachten zijn ondertussen nog steeds spoorloos.

In Canada werden woensdag straaljagers de lucht ingestuurd nadat twee dronken vrouwen aan boord van een passagiersvliegtuig sigaretten hadden opgestoken en zich ook op andere wijzen misdroegen. Het passagiersvliegtuig maakte rechtsomkeert naar de vertrekhaven Toronto waardoor de procedures van NORAD (North American Aerospace Defense Command) in werking traden, het toestel onderschept werd en door twee gevechtsvliegtuigen geëscorteerd naar het vliegveld.

cc-foto: Christian Johanessen

Geef een reactie

Laatste reacties (31)