Laatste update 13:37
37

Is Trump analfabeet?

De New York Times meldt maandag dat de zogenaamde president van de Verenigde Staten, Donald Trump, een decreet heeft getekend zonder te weten wat er precies in stond. Het gaat om de benoeming van de extreemrechtse topadviseur Steve Bannon – chef strategie – tot lid van de Nationale Veiligheidsraad. Die benoeming deed veel wenkbrauwen fronsen omdat politieke adviseurs van oudsher niet worden toegelaten in dat orgaan, aangezien het beslist over zaken op leven en dood en politieke gekissebis daarbij ongewenst is.

Vooralsnog blijft de heer Bannon de belangrijkste adviseur van de president, ondanks de woede van de heer Trump over het feit dat hij niet volledig op de hoogte gesteld werd van details van het decreet dat hij tekende en waarmee hij zijn chef strategie een zetel gaf in de Nationale Veiligheidsraad, een grotere bron van frustratie voor de president dan de gevolgen van het reisverbod.

Dat Trump zichzelf niet of nauwelijks informeert is al langer een bron van zorg maar de Argentijns-Amerikaanse talkshow host David Pakman gaat een stap verder. Hij ging op onderzoek uit en komt tot de conclusie dat de zogenaamde president amper kan lezen. Zo laat hij een clip zien waarin Trump door een rechter gedwongen wordt iets te lezen en hij dan plots zegt dat niet te kunnen “want ik heb m’n leesbril niet bij me”. Dat laatste is een vaak door analfabeten gebruikte uitvlucht.

Van Trump is bekend dat zijn taalgebruik gelijk is aan dat van een 7-jarige maar volgens Pakman is dat niet, zoals vaak beweerd wordt, een gehaaide strategie. “Het is gewoon zijn niveau.”

Het achtergrondartikel in de New York Times dat op basis van tal van – anonieme – bronnen een beeld schetst van hoe het er aan toegaat in het Witte Huis bevat meer opvallende anekdotes. Dat Trump een zeer kleine staf heeft, van slechts zes mensen, was al langer bekend maar adviseurs blijken vaak in het schemerduister te vergaderen omdat niemand precies weet hoe de lichten in het presidentiële verblijf bediend worden.

Trump trekt zich vanaf 18:30 in de avond terug en kijkt dan in een halfopen badjas – visualiseer dat even – televisie, terwijl hij onderwijl tekeer gaat op Twitter. Uit de clip van Pakman wordt duidelijk dat hij die tweets niet zelf schrijft maar dicteert aan een assistent.

David Pakman is overigens niet de eerste die tot de conclusie komt dat Donald Trump niet of nauwelijks in staat is te lezen. In oktober vorig jaar kwam Samantha Bee ook al tot die conclusie.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)