Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IS verovert Palmyra

  •  
20-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
palmyra300
Eeuwenoude 'Stad van Duizend Zuilen' en belangrijke archeologische locatie bedreigd door terreurgroep IS, bevolking geëvacueerd
Strijders van de extremistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn de eeuwenoude stad Palmyra binnengedrongen en zouden nog slechts enkele meters verwijderd zijn van de eeuwenoude ruïnes bekend als de ‘Stad van Duizend Zuilen’. Dat meldt The New York Times.
Archeologen houden hun hart vast, omdat IS bij hun eerdere veroveringen in Syrië en Irak al desastreuze vernielingen aanrichtte en historisch erfgoed plunderde. Honderden standbeelden zijn inmiddels verplaatst naar veilig gebied, maar voor het voortbestaan van het museum in de stad en grote monumenten die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan  wordt gevreesd. Regeringsgezinde Syrische strijdgroepen hebben de inwoners van Tadmur, de officiële Arabische naam van het 2000 jaar oude Palmyra,  geëvacueerd.
Cc-foto:  Alper Çuğun

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.