28

Is Wime de nieuwe Mauro?

Update: rechter wijst verzoek om vrijlating af... Wime Dumingos (22) al twaalf jaar hier, maar te oud voor Kinderpardon... Teeven bekijkt zaak...

De zaak-Mauro leidde tot het Kinderpardon. Maar kinderrechtenorganisaties als Defence for Children waarschuwen al langer dat bij deze regeling nog steeds gewortelde asielzoekerskinderen buiten de boot vallen. Bijvoorbeeld omdat ze ouder waren dan 21 jaar toen het Kinderpardon van kracht werd. Hoewel ze dus nóg langer in Nederland zijn, mogen ze niet blijven. En die strenge regel krijgt nu een gezicht, in de vorm van de 22-jarige Wime Dumingos uit Meerssen. Hij zou zo maar de nieuwe Mauro kunnen worden.


Wime Dumingos komt net als Mauro uit Angola. Hij kwam als 10-jarige alleen naar Nederland en heeft tot zijn 18e jaar naar school kunnen gaan. Vanaf zijn 18e verjaardag echter is Wime niet meer welkom in Nederland en moet hij terug naar Angola. Het is juist voor deze groep jonge asielzoekers dat het Kinderpardon bedoeld is, maar Wime bleek op het moment van aanvraag een half jaar te oud te zijn. Twee weken geleden werd Wime opgepakt en vastgezet in het uitzetcentrum in Rotterdam. Volgens zijn advocate Lucy Habets uit Maastricht een verschrikkelijke ervaring voor Wime, zo meldt dichtbij.nl:

Wime zit nu in het Detentiecentrum Zestienhoven en maakt daar veel geweld mee. Deze week waren er twee zelfmoorden en een steekpartij. De rechter zou uiterlijk maandag aanstaande uitspraak doen over zijn vrijlating, maar ik heb nog niets gehoord. Als hij uitgezet wordt vrees ik dat hij zich niet kan handhaven in Angola. Zijn Portugees is op het niveau van een 9-jarige en hij is totaal niet streetwise. Aan deze nachtmerrie moet echt een einde komen.

Het is voor Wime de derde keer dat hij zijn verblijfsvergunning nét niet krijgt. Om in aanmerking te komen voor het Generaal Pardon in 2007 kwam hij een paar maanden tekort voor de vereiste verblijfsduur. Door een wisseling van voogden van de voogdij-instelling NIDOS liep hij een verblijfsvergunning mis omdat de aanvraag te laat werd ingediend.

Vrienden van Wime zijn inmiddels een online petitie gestart ‘Wime hoort thuis in Nederland’ en GroenLinks-kamerlid Linda Voortman heeft aangekondigd morgen mondelinge vragen te willen stellen over de zaak. De gemeente Meerssen heeft in een brief aan staatssecretaris Teeven gevraagd om Wime een verblijfsvergunning te verlenen. Teeven liet daarop weten zich persoonlijk te zullen buigen over het dossier van de Meerssenaar.

De zaak van Wime Dumingos staat niet op zichzelf. Kinderrechtorganisaties zijn blij met het Kinderpardon, maar wijzen al langer op onvolkomenheden. Kinderen die aanvankelijk dachten in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning, lijken die toch niet te krijgen door een te strenge uitvoering. Staatssecretaris Teeven beloofde in een debat daarover dat hij ruimhartig zou omgaan met zijn discretionaire bevoegdheid bij kinderen die net buiten de regels van het Kinderpardon vallen. Maar van die loyale uitvoering van het Kinderpardon is nog weinig te merken, meldde Carla van Os van Defence for Children twee weken geleden:

“We krijgen de afgelopen weken alleen maar telefoontjes over afgewezen verzoeken. Daaruit blijkt dat de regels strikt worden gehanteerd.”

De advocaat van Wime wil in ieder geval dat hij niet langer wordt vastgezet. Daarover moet de rechter uitspraak doen. Maar of Wimes toekomst toch in Nederland ligt, dat ligt volledig in handen van staatssecretaris Teeven.

Update 21.00 uur: Wime blijft in detentiecentrum

De rechter heeft vanmiddag het verzoek om vrijlating van Wime Dumingos afgewezen. Hij blijft vastzitten in het detentiecentrum in Rotterdam tot de definitieve beslissing over zijn uitzetting. Dat meldt de regionale omroep L1. De advocaat van de Meerssenaar wilde dat haar cliënt die beslissing in vrijheid zou mogen afwachten. Maar de rechtbank heeft dat verzoek afgewezen.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat Dumingos er misschien vandoor wil, om te voorkomen dat hij het land wordt uitgezet. Volgens de rechtbank bestaat dat gevaar inderdaad. Daarom mag Justitie de asielzoeker vast blijven houden.

Wime reageerde teleurgesteld op L1-radio:

Ik heb geen strafbare feiten gepleegd en toch zit je binnen vier muren

Geef een reactie

Laatste reacties (28)