15

ISIS neemt nog twee steden Irak in

Inname Jalawla en Saadiya zouden zonder slag of stoot zijn gegaan ... In Mosul wel honderden doden ... ISIS rukt op naar Bagdad

De extremisten van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) hebben in Irak nu ook de steden Jalawla en Saadiya, ten noordoosten van Bagdad, ingenomen. Veiligheidsfunctionarissen melden dat het Iraakse leger zich heeft terug getrokken; zoals het er nu naar uitziet zijn de steden zonder slag of stoot in handen gekomen van ISIS-strijders.


De extremisten lieten donderdag al weten op weg te zijn naar de hoofdstad, Bagdad. De steden Jalawla en Saadiya liggen er niet ver vandaan. Het hoofd van de VN-missie houdt echter vol dat Bagdad geen direct gevaar loopt, daar maakt de overheid nog steeds de dienst uit. Ook zou Bagdad goed beveiligd zijn.

President Obama zei donderdag dat de Verenigde Staten Irak alsnog militair zullen ondersteunen. Hoewel het nog niet duidelijk is om wat voor soort hulp het gaat, is wel al duidelijk dat de VS niet zal ingrijpen met grondtroepen. Onlangs werd ook bekend dat de Iraakse premier Nouri al-Maliki een maand geleden een verzoek heeft ingediend bij de Amerikanen. Hij wilde dat de Amerikanen luchtaanvallen zouden gaan uitvoeren met drones, op stellingen van de soennitische strijders. De VS gingen destijds niet in op dat verzoek omdat ze niet opnieuw bij een oorlog in Irak betrokken willen raken.

ISIS rukt met zorgwekkende snelheid op. Het is dan ook nog maar de vraag of het Iraakse leger het eigen land kan controleren. Begin dit jaar veroverde ISIS al delen van de westelijke steden Ramadi en Fallujah, maar nu lijken de strijders sneller op te trekken richting Bagdad.

Het innemen van Jalawla en Saadiya zou opvallend, zonder slag of stoot, zijn verlopen. De extremisten riepen iedereen op zich kalm te gedragen en over te geven, waarna iedereen aan die eis voldeed. Een woordvoerder van de VN meldt vrijdag echter dat de inname van Mosul eerder deze week met veel geweld gepaard is gegaan. Naar schatting zijn hierbij honderden mensen om het leven gekomen.

Donderdag maakte de Iraans president Hassan Rohani bekend dat Iran ‘zal vechten tegen het geweld en terrorisme’ in Irak. Het land zou speciale Iraanse eenheden naar Irak hebben gestuurd. Ook is de Iraakse luchtmacht begonnen met een offensief in Mosul.

De situatie in het land is extra lastig omdat het zo verdeeld is. Zo is de noodtoestand, waarmee de premier meer bevoegdheden krijgt, nog steeds niet uitgeroepen, omdat de soennitische en Koerdische minderheden dit niet zien zetten. Al-Maliki zou hen discrimineren en marginaliseren. Ook zijn de Koerden voornamelijk bezig met het verdedigen van hun eigen regio, zo namen ze eerder de stad Kirkuk in, nadat het Iraakse leger de stad had verlaten. Al-Maliki heeft de Koerden opgeroepen samen ten strijde te trekken tegen ISIS, maar daar hebben ze vooralsnog niet op gereageerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)