47

Islam-fanatici slopen werelderfgoed Timboektoe

Video: Vandalisme lijkt niet stoppen ... Vernielingen begonnen kort na verklaring werelderfgoed door Unesco ... Lokale bevolking kijkt met afgrijzen toe

Een salafistische guerrilla-beweging is begonnen met de verwoesting van kunstschatten in de Malinese stad Timboektoe. De moslimfundamentalisten storen zich volgens eigen zeggen aan eeuwenoude islamitische monumenten. De gruwelen doen denken aan taferelen met de Taliban die in Afghanistan wereldberoemde monumenten vernietigden terwijl de wereld machteloos toekeek.


Het internationaal strafhof in Den Haag heeft gewaarschuwd dat de vandalen vervolgd kunnen worden wegens oorlogsmisdaden maar het is de vraag of dat indruk maakt. De fundamentalisten gaan voorlopig door met het aan stukken hakken van uiterst waardevolle grafmonumenten. Ook andere objecten zoals de deuren van een moskee moest er aan geloven. Ze dreigen dertien andere monumenten die ook tot werelderfgoed zijn verklaard eveneens te vernietigen.

Trouw schrijft:

De beeldenstormers zijn lid van een salafistische, aan Al-Kaida gelieerde beweging die de stad sinds april in handen heeft. Volgens hen getuigen de heiligdommen, die sinds vrijdag op de Unesco’s lijst met werelderfgoed staan, van een vals soort islam. (…) Frankrijk en VN-orgaan Unesco riepen de guerilla’s dit weekend al op hun beeldenstorm te staken. De kans dat ze daaraan gehoor geven is klein: volgens de guerilla’s moeten uiteindelijk alle mausolea het veld ruimen. Ook moskeeën waarin soefieheiligen worden geëerd staan op de zwarte lijst. Timboektoe ligt aan een zestiende-eeuwse handelsroute en was ooit een van de belangrijkste theologische en culturele centra van de islamitische wereld.

Wetenschappers vrezen voor het lot van 700.000 oude manuscripten Timboektoe, van onder meer islamitische astronomen. 

De vernielingen door de Ansar Dine-strijders, die banden zouden hebben met Al Qaida, begonnen vier dagen nadat Unesco een van de monumenten tot werelderfgoed verklaarden. In 1988 werd Timboektoe voor het eerst tot werelderfgoed uitgeroepen. In de woestijnstad Timboektoe, dat de naam heeft mysterieus te zijn omdat het een van de laatste oorden was die door Europese ontdekkingsreizigers werden bereikt, wonen naar schatting 55.000 mensen.

Al-Jazeera: Ansar Dine fighters destroy Timbuktu shrines

cc-foto: Emilio Labrador Moskee gemaakt van klei in Timboektoe. De houten uitsteeksels dienen voor onderhoud. Ieder jaar na het regenseizoen wordt de muren door de inwoners beklommen en met klei behandeld.

cc-foto: Robert Goldwater Library Een kopie uit 1731 van een manuscript over astronomie, afkomstig uit de Mamma Haidara bibliotheek von Timboektoe

Geef een reactie

Laatste reacties (47)