27

Islamitisch nepnieuws scoort in media

Parodist roept op piramiden op te blazen, media nemen het meteen serieus

‘Geestelijken willen piramides slopen’, kopte de site van gratis dagblad Spits eerder deze maand. Het nieuws vond z’n weg over de hele wereld. Spits dekte zichzelf wel in. ‘Wellicht is het een hoax’ schrijft de redacteur die meent dat je een goed verhaal niet kapot moet checken.

Pyramids
Dus schreef de uitgave van het Telegraaf-concern afgelopen woensdag:

De Bahreinse ‘Sjeik van de soennietische sjeiks’ en president van nationale eenheid Abd al-Latif al-Mahmoud schijnt bij de huidige regering te hebben aangedrongen de pyramides te slopen.

Spits was niet de enige. Conservatieve media over de hele wereld namen het bericht gretig over. De Washington Times bijvoorbeeld. Maar ook gespecialiseerde sites als – wie kent het niet – Kerknieuws verspreidden het verhaal.

De Bahreinse sjeik Abdel Latif Al-Mahmoud is een scherpslijper en opponent van de democratiseringsbeweging. De oproep is afkomstig van Twitter, gedaan op 25 juni kort nadat Morsi tot president van Egypte werd uitgeroepen.

Alleen was de oproep niet van Abdel afkomstig maar van een satire-account waar voortdurend idiote uitspraken uit zijn naam worden gedaan. Abdel kon er de humor niet van in zien. De account is een ‘samenzwering’ tegen de islam, het werk van ‘verraders’. Dat soort dingen. De bewuste tweet is overigens inmiddels verwijderd. Egyptian Daily News heeft wel een screenshot.

Het bericht verscheen eerst in een Egyptische krant en werd vervolgens overgenomen door Frontpagemag, een parochiesite van de internationale anti-islambeweging.

Het gebeurt opvallend vaak dat idioterieën met een islamitische component door media worden overgenomen. Eerder dit jaar was het wereldnieuws dat moslimmannen seks mochten hebben met hun dode echtgenote. Ook dat was onzin. Maar voor sommige media wel erg bruikbare onzin.

cc-foto: Adrian Maidment

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)