Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Islamitische centrumpartij wint verkiezingen Tunesië

  •  
24-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
tunis_300_01.jpg
Renaissance partij haalt minstens eenderde van de stemmen, zoekt samenwerking met liberalen
Een islamitische partij die de voorkeur geeft aan het Turkse model heeft volgens uitgelekte eerste resultaten de verkiezingen in Tunesië gewonnen. Ennahda, oftewel Renaissance, haalde meer dan dertig procent van de stemmen en won volgens woordvoerders in ieder district.
De leider van Ennahda noemt zijn partij de ‘meest modernistische van de Arabische wereld’, schrijft de New York Times. De partij heeft gezworen een model te ontwikkelen waarbij islamitische principes worden gecombineerd met een op Westerse leest geschoeide democratie. De partij steunt ook zaken als vrouwenrechten. In drie districten werd de lijst aangevoerd door een vrouw, in Tunis een die geen hoofddoek draagt. Ennahda, die voortkomt uit een beweging met een radicaal verleden, wordt overigens gewantrouwd door niet-religieuze partijen. De partij zou intern radicaler zijn dan het imago suggereert.
De opkomst van geregistreerde kiezers bij de eerste vrije verkiezingen in Tunesië na het verjagen van dictator Ben Ali bedroeg negentig procent.
cc-foto: Magharebia

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.