66

Islamofobie laatste strohalm premier in Canadese verkiezingen

Huidige conservatieve premier Stephen Harper maakt gebruik van islamofobie om achterstand in peilingen in te halen ... Wil niqaab verbannen, al mag dat van de wet niet

Maandag gaat Canada weer naar het stembureau om een nieuw parlement te kiezen. De huidige premier Stephen Harper is al 9 jaar aan de macht en wil daar graag nog een termijn aan vastplakken, maar hij stuit op veel weerstand. Harper heeft de afgelopen jaren eigenhandig het klimaat in Canada verpest, zo zeggen critici. Sterker nog: zo’n 70 procent van de kiezers zegt hem graag te zien vertrekken. Om de verkiezingen alsnog te winnen haalt hij een oude truc van stal: inspelen op islamofobie.


Bij aanvang van de verkiezingen, 78 dagen geleden, ging de linkse NDP nog aan kop. Inmiddels lijkt het vooral een tweestrijd te worden tussen de Liberals van Justin Trudeau (zoon van oud-premier Pierre Trudeau) en de Conservatieven, onder leiding van Stephen Harper. Trudeau ligt in de peilingen net iets voor op Harper. In het verleden wist Harper met zo’n veertig procent van de stemmen te winnen, dankbaar gebruikmakend van de verdeeldheid tussen de andere partijen.

Door verdeeldheid te zaaien, hoopt hij ook nu weer te winnen. Daarbij gebruikt hij ’s werelds meest favoriete tool: islamofobie. Eerder al voerde Harper de symboolwet ‘zero tolerance for barbaric cultural practices act‘ in, waarin onder meer reeds verboden zaken als polygamie en eermoord zijn opgenomen. Inmiddels heeft hij daar ook een meldpunt aan toegevoegd, waar Canadezen dergelijke zaken kunnen doorbellen, want het alarmlijn 911 is kennelijk niet genoeg. Maar dan is Harper er nog niet: het liefst wil de premier het dragen van de niqaab in alle openbare gelegenheden weren, maar om te beginnen bij overheidsceremonieën. Dat die wens van Harper ongrondwettelijk is – want reeds door de rechtbank getoetst – lijkt hem niet te deren, hij blijft het roepen. Thomas Mulcair, de leider van de linkse NDP, is geen voorstander van de niqaab, maar weigert toe te geven aan het angstbeeld (waar kennen we dat ook alweer van?) dat Harper zaait. ‘Harper gebruikt de niqaab als massavernietigingswapen’, aldus Mulcair. Een standpunt met gevolgen: volgens de laatste peilingen verliest NDP haar voorsprong en zal de linkse partij verliezen.

John Oliver: Stem níet op Harper!
In het programma Last Week Tonight with John Oliver legt John Oliver nogmaals uit waarom het zo’n slecht idee is om Harper te herverkiezen. De man komt weliswaar dommig over, maar zo waarschuwt Oliver: “Waar er banaliteit is, is er kwaad.” Harper heeft onder meer milieuzaken om zeep geholpen, maar ook de gezondheidszorg voor vluchtelingen flink teruggedrongen (de rechter noemde dat wreed en ongebruikelijk). Met het risico de gevangenis in te moeten en een boete van 5000 dollar te moeten betalen, roept Oliver nu op vooral níet op Harper te stemmen. Want ja, Canada kent een wet waarin buitenlanders die zich niet in Canada bevinden maar wel oproepen tot het al dan niet stemmen op een kandidaat, beboet kunnen worden. De huidige premier staat verder ook bekend als ‘beste vriend van Israël’ en vijand van kritische media.

New York Times: In Unpredictable Canadian Elections, Plurality Is More Important Than Popularity

Al Jazeera Opinion: Canada is no place for Muslim feminists

cc-foto: Stephen Harper

Geef een reactie

Laatste reacties (66)