89

Islamwet: Moslims moeten ook ‘trotse Oostenrijker’ zijn

Oostenrijk neemt omstreden islamwet aan om radicalisering tegen te gaan ... Islamitische organisaties mogen niet afhankelijk zijn van buitenlandse financiering

De Oostenrijkse islamwet, die bestaat sinds 1912, wordt aangepast en schrijft nu voor dat islamitische organisaties zoals moskeeën en ook imams in Oostenrijk niet structureel gefinancierd mogen worden door buitenlandse instellingen. Oostenrijkse moslimorgansaties vinden het discriminerend, omdat christelijke en joodse organisaties dat wel mogen. De wet zou een diep wantrouwen jegens moslim aantonen. Er zijn al organisaties die zeggen naar het Hooggerechtshof te willen stappen.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebatian Kurz vertelt aan BBC dat de nieuwe wetgeving erop gericht is “het mogelijk te maken een trotse Oostenrijker en een gelovige moslim tegelijkertijd te zijn”. Het is de islamitische organisaties volgens de wet niet verboden eenmalig een donatie uit het buitenland aan te nemen, maar zodra de organisaties volledig afhankelijk zijn van giften uit het buitenland is het volgens de Oostenrijkse wet foute boel. 

Volgens minister Kurz zijn er ook teveel imams die uit het buitenland komen:

Zij spreken de Duitse taal niet en kennen de cultuur niet en de meeste zijn geen onderdeel van onze Oostenrijkse maatschappij. We willen in de toekomt Oostenrijkse imams, die hier geboren zijn, opgegroeid zijn, onze taal spreken en die rolmodellen kunnen vormen voor jonge mensen in Oostenrijk en die kunnen laten zien dat het mogelijk is tegelijkertijd Oostenrijker en gelovig moslim te zijn.”    

De islam mag zich volgens de minister wel vrij ontwikkelen in het land, maar dan wel volgens “algemene Europese waarden”. De wet is er nu op gericht de politieke invloed vanuit het buitenland te minimaliseren.

Radicalisering tegengaan is dus waar het om draait. Met name geldschieters uit Turkije en Saoedie-Arabië worden gevreesd.

Het Turkse hoofd van het directoraat religieuze zaken, Mehmet Gormez, veroordeelt de maatregelen. Tegen het staatsgefinancierde persbureau Anadolu zei hij:

Oostenrijk stapt 100 jaar terug in de vrijheid met haar islamwet.

Er worden ongeveer een half miljoen moslims in Oostenrijk. Dat is zo’n 6 procent van de populatie. Veel van hen zijn van Turkse of Bosnische afkomst.

Cc-foto: Bündesministerium fur Europa, Integration uns Äusseres

Geef een reactie

Laatste reacties (89)