465

Israël akkoord met wapenstilstand

Update: Kleine doorbraak ... Israël zegt ja tegen Egyptisch onderhandelingspoging ... Hamas nog niet akkoord en blijft raketten afvuren ... Eilat bestookt met raketten. Er vielen enkele gewonden

Israël is bereid tot een bestand met Hamas voor de Gazastrook. De Israëlische premier Netanyahu zegt ja tegen een bemiddelingsvoorstel van de Egyptische regering. Hamas voelt nog niets voor bestand, al zegt de organisatie wel dat er “diplomatieke bewegingen” zijn om het conflict te beëindigen.


Update 11.24h
Ook dinsdag heeft Hamas vanaf de Gazastrook weer raketten afgevuurd richting Israel. De raketten konden door het antiraketraketten uit de lucht worden gehaald bij de havenstad Ashdod.

Update 09.08h

Netanyahu wees erop dat als Hamas Israel blijft bestoken met raketten, zij de afspraak ook weer zullen negeren. De Palestijnse president Abbas reageerde maandagavond positief op het bemiddelingsvoorstel van Egypte. Hij hoopt dat Hamas alsnog ja zegt om zo verder bloedvergieten te voorkomen. Als de partijen het eens worden, worden de wapens binnen 12 uur neegelegd. Ook moeten dan de grensposten bij Gaza open gaan en binnen twee dagen onderhandelingen starten in Cairo.

07.34h

Egypte probeerde maandagavond te onderhandelen over een wapenstilstand, maar Hamas verwerpt dat voorstel, meldt Trouw. Volgens de islamitische beweging kan er geen sprake zijn van een staakt-het-vuren voordat een volledig akkoord voor de Gazastrook wordt gesloten.

We verwerpen elk staakt-het-vuren voordat er een akkoord wordt bereikt”, zo staat in een mededeling van woordvoerder Sami Abu Zuhri. “In oorlogstijd ga je niet de wapens neerleggen, om pas daarna te onderhandelen”, luidt het verder. “Hamas weigert te ontwapenen, want we worden nog altijd bezet. Het volk heeft het recht om zichzelf te verdedigen.

Vannacht werd de toeristische badplaats Eilat bestookt met raketten, aldus Trouw. Reddingswerkers maken melding van enkele gewonden. Twee raketten kwamen tot ontploffing in de stad. Een derde landde in open gebied. Het is de eerste keer dat het zuidelijke stadje in de vuur ligt sinds het conflict tussen Israel en de Palestijnen. Het is nog niet duidelijk waarvandaan de raketten kwamen. Volgens Radio Israel vermoeden de autoriteiten dat de raketten afkomstig zijn uit Egypte, meldt Persbureau Reuters.

Hamas weigert te ontwapenen zolang geen einde wordt gemaakt aan de Israëlische bombardementen. Ook willen ze dat Israel de blokkades opheft die sinds 2006 zijn ingesteld op de Gazastrook. Ook moet de grenspost met Egypte in Rafah worden geopend en daarnaast vraagt de organisatie om de vrijlating van de gevangenen die in 2011 vrijkwamen in ruil voor de Israëlische Gilad Shalit, maar die nadien weer werden opgepakt.

Maandag 14 juli

Zo’n 17.000 Palestijnen zijn afgelopen weekend noodgedwongen het noorden van de Gazastrook ontvlucht, nadat Israël de burgers waarschuwde dat het opnieuw bombardementen zou gaan uitvoeren. Een aantal is naar familie in het zuiden vertrokken, anderen hebben in het gebied onderdak gevonden in scholen van de VN in vluchtelingenkampen. Bij de luchtaanvallen door Israël werd onder meer een centrum voor gehandicapten geraakt. Daarbij vielen twee doden en vier gewonden. Het bombardement van Gaza gaat inmiddels de zevende dag in.

NRC schrijft dat ook het huis van de politiehef in Gaza is platgelegd. Bij die luchtaanval vielen volgens de krant achttien doden en vijftig gewonden. Volgens Al Jazeera zijn bij de aanvallen in Gaza zeker 172 mensen om het leven gekomen en 1230 mensen gewond geraakt. Onder hen zijn voornamelijk burgers: ten minste 130 mensen van de overleden slachtoffers burger, waaronder 35 kinderen en 26 vrouwen. Aan Israëlische zijde is een aantal slachtoffers gewond geraakt, maar zijn er geen doden gevallen.

Onder meer de Amerikaanse John Kerry heeft Israël om een staakt-het-vuren gevraagd, maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil van stoppen niets weten. Hij wil de Palestijnse organisatie Hamas koste wat het kost uitschakelen. De Israëlische regering overweegt zelfs het inzetten van grondtroepen in Gaza.

Demonstraties
In Den Haag zijn zaterdag duizenden demonstranten bijeengekomen om te demonstreren tegen de aanvallen van Israël op de Palestijnen. De demonstratie was een initiatief van het Nederland Palestina Komitee en een aantal andere organisaties. Naast de aanvallen van Israël, protesteerden de deelnemers ook tegen het Palestina-beleid van Israël, waaronder de bouw van illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied, alsook de blokkade van Gaza.

Ook in Parijs gingen duizenden demonstranten de staat op. Volgens een AFP-journalist braken hierbij in sommige straten gevechten uit. NRC schrijft hierover:

Volgens de politie waren de gevechten te wijten aan kleine groepen jongeren. Er vielen geen gewonden. Zes arrestaties werden verricht […] Ook hebben “enkele individuen problemen veroorzaakt en geprobeerd met geweld in twee synagoges te komen”, heeft de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, in een verklaring laten weten. Ze zijn tegengehouden door de politie.

Al Jazeera: Israeli raids on Gaza enter seventh day

NRC: Israël trekt kortstondig Gaza binnen, ‘duizenden ontvluchten hun huizen’

Foto voorpagina: Palestijnse kinderen slapen op de vloer van een VN-school nadat ze uit hun huis zijn geëvacueerd, nabij de grens in Gazastad.

Geef een reactie

Laatste reacties (465)