Laatste update 16 maart 2016, 09:43
94

Israël annexeert groot stuk Palestijns grondgebied

Israël heeft een nieuw stuk grond, ter grootte van 234 hectare, op de al illegaal bezette Westelijke Jordaanoever geannexeerd. Dat maakte de militaire radio in Israël bekend. De inname van het stuk Palestijns grondgebied is een van de grootste confiscaties door de Israëlische staat van de laatste jaren.

Volgens Israël gaat het om het stuk land tussen de Dode Zee en de Palestijnse stad Jericho. Protestbeweging Peace Now zegt dat Israël de annexatie van het stuk grond al langere tijd voorbereidde. Volgens hen wil Israël het stuk land enerzijds gebruiken voor toerisme en andere commerciële doeleinden en anderzijds om een bestaande illegale nederzetting uit te breiden.

Voor de dagelijkse gang van zaken in het geannexeerde gebied verandert er weinig, aldus vredesactivist Dror Etkes. ‘Een deel is al in gebruik voor landbouw door kolonisten en op een ander deel ligt al een weg. Dit dient volgens mij vooral een intern politiek doel: Netanyahu wil aan de rechtse keizer laten weten waar hij staat.’

Peace Now zegt echter dat de annexatie wel degelijk consequenties heeft. Volgens hen zijn de Israëlische bestemmingsplannen voor het gebied al goedgekeurd en restte nog slechts een formeel eigendomsrecht van de staat. Het Israëlische ministerie van Defensie houdt het bij de aankondiging, maar wil verder niet ingaan op vragen over het ingenomen stuk Palestijns grondgebied.

Bron: NOS / Volkskrant
cc-foto: Dieter Zirnig

Geef een reactie

Laatste reacties (94)